Merkproducten in ons land alsmaar duurder dan in de buurlanden

Merkproducten zijn in ons land duurder dan in de buurlanden.
Merkproducten zijn in ons land duurder dan in de buurlanden.
Vorig jaar betaalden Belgische consumenten voor identieke producten gemiddeld 13,4 procent meer in de supermarkt dan in Duitsland, 12,9 procent meer dan in Nederland en 9,1 procent meer dan in Frankrijk. Het gaat dan vooral om merkproducten. Dat blijkt uit het jaarverslag 2017 van het Prijzenobservatorium.

Ten opzichte van een vorige analyse in 2013 zijn de verschillen in prijsniveaus nog toegenomen. Verse groenten en fruit, die niet in de analyse zijn opgenomen, zijn gemiddeld wel goedkoper bij ons dan in de buurlanden.

De prijsverschillen met de buurlanden worden in de hand gewerkt door minder gunstige aankoopprijzen en -voorwaarden, onder meer door de relatief kleine omvang van ons land. Daarnaast zijn er de hogere belastingen en de hogere loonkosten, al worden die laatste gecompenseerd door een hogere productiviteit per werknemer. Ook de beperkte schaalvoordelen vormen een verklaring.

Voor het geheel van de bewerkte levensmiddelen betaalde de Belgische consument in 2017 meer dan in de buurlanden. De prijzen lagen in België respectievelijk 11,7 procent, 10,3 procent en 10,2 procent hoger dan in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Van de gemeenschappelijke producten met Nederland kostte 70,4 procent meer in België. Voor Frankrijk en Duitsland was dit respectievelijk voor 66,6 procent en 67,0 procent van de gemeenschappelijke producten het geval.

Ook voor de niet-voedingsmiddelen betaalde de Belgische consument in 2017 meer dan in de buurlanden. Vooral ten opzichte van Duitsland had de Belgische klant een nadeel: hij betaalde 24,4 procent meer. Ook met Nederland en Frankrijk was er een prijsverschil van respectievelijk 14,5 procent en 5,6 procent. Maar liefst 77,4 procent van de gemeenschappelijke producten kostte meer in België dan in Duitsland. In vergelijking met Nederland en Frankrijk liep dit op tot respectievelijk 69,3 procent en 59,9 procent.

"Opeenstapeling"

"De opeenstapeling van taksen, heffingen en de loonkostenhandicap maken voeding en dranken in België duurder dan in de buurlanden", melden Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, en BABM, de vereniging van merkartikelfabrikanten. Ze zeggen in de cijfers uit het jaarverslag van het Prijzenobservatorium hun analyse bevestigd te zien.

"De reële loonkostenhandicap voor Belgische voedingsproducenten bedraagt ook na de taxshift nog steeds 17,5 pct ten opzichte van onze buurlanden. Ook de energiekostenhandicap en de opeenstapeling van taksen blijven Belgische bedrijven parten spelen", klinkt het. 

Volgens Chris Moris, directeur-generaal van Fevia hebben die handicaps "onvermijdelijk als gevolg dat prijzen in ons land duurder zijn en dat grensaankopen jaar na jaar stijgen". "Met onze hoge kwaliteit, innovatie en diversiteit compenseren we gedeeltelijk die prijsverschillen, maar op termijn ondergraven we hiermee ons concurrentievermogen. Tegelijk blijven de winstmarges van producenten dalen en zien ook supermarkten zich geconfronteerd met te krappe marges", aldus Moris. Fevia en BABM steken de hand uit naar handelsfederatie Comeos en de retailers om "in de gehele keten te bekijken hoe we inefficiënties samen kunnen aanpakken".

Discussie

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) liet deze ochtend aan VRT NWS weten de belangrijkste supermarktketens in ons land uit te nodigen voor een discussie over de prijsverschillen met onze buurlanden. Peeters wil een verantwoording horen en dringt aan op een daling, klinkt het.
194 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Erwin De Meyer

  Na tal van onderzoeken door onderzoeker Kris Peeters zal er toch n iets veranderen aan de prijzenpolitiek. Haal de prijzen naar beneden gelijk met het niveau van de buurlanden en de inwoners kopen terug in eigen land. De inkomsten zullen stijgen. Simpel .

 • Eida Lam

  Tja, ik weet uit ervaring dat Belziek ondernemen ontmoedigd, niet met woorden maar dmv beleid en overdreven bureaucratie (want elke neef, nicht, achternicht, schoonzoon-en dochter moeten toch allemaal een mandaat hebben in dit nepotistisch paradijs). Dus het is normaal dat het hier allemaal duurder is want die moeten allemaal betaald worden ...

 • Lek Trician

  ik ben eigenlijk nog maar 1x in buitenland gaan winkelen,en het was wel goedkoper,zover is het niet van mijn deur,ik ga dit frequenter doen,kwestie van besparing op mijn electriciteits en water rekening

 • Patrick Kelchtermans

  ik liep hier laatst achter 2 Nederlandse vrouwen in de supermarkt en hoorde hun groeiende verontwaardiging. "Waaaat?! 1 euro 90 voor 1L ju derange? 2 euro 40 voor koekjes!?!" Het is ook echt van de pot gerukt. De loonkosten zijn dan wel heel hoog, de lonen zijn dat zeker niet. Die enorme prijsverschillen zitten ook op meubels, bepaalde bouwmaterialen, kledij, huishoud- en badkamerproducten, vakanties, ... Logisch dat mensen de grens over gaan.

 • Mike Cook

  Niet zagen mensen. Jullie helpen bij de verkiezingen allemaal net zo hard mee de 6-7 geldverspillebde regeringen in dit land overeind te houden. Dat moet ergens van betaald worden toch?