Meerderheid en oppositie ruziën over pensioenbeslissingen uit zomerakkoord

Partijvoorzitters John Crombez (sp.a) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) zorgden vanmorgen voor een opmerkelijk welles-nietes-spelletje over de pensioenen in De Zevende Dag. Daarna ging de discussie verder op Twitter. Crombez stelde dat de regering beslist heeft dat wie na 50 werkloos wordt en langer dan een jaar werkloos is, 140 euro minder pensioen zal krijgen, maar Rutten deed dit af als "klinkklare onzin".

Groen-Kamerlid Kristof Calvo wil intussen dat minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) deze week uitleg komt geven in het parlement. De woordvoerder van premier Michel benadrukt dan weer dat er tijdens de superministerraad geen beslissing genomen werd in de zin van wat de sp.a-voorzitter beweerde.

Terwijl John Crombez tijdens het debat volhield dat de regering wel degelijk een beslissing genomen had, bleef Gwendolyn Rutten erbij dat de regering volledig het tegenovergestelde beslist had. "U moest zich schamen. Stop met mensen bang te maken", sneerde ze. Maar de sp.a-voorzitter hield voet bij stuk en verwees ook naar verklaringen van Open Vld-Kamerlid en voormalig minister van Pensioenen, Vincent Van Quickenborne, van begin augustus, dat 50-plussers die meer dan een jaar werkloos zijn minder pensioen zullen krijgen.

"Triest"

Kristof Calvo vindt het "triest" dat de regering niet eerlijk en duidelijk kan communiceren over wat ze inzake pensioenen beslist heeft in het zomerakkoord. Hij wijst er ook op dat uit de documenten blijkt dat er voor 2018 nog voor 52 miljoen andere pensioenmaatregelen zullen worden genomen en in 2019 zelfs voor 253 miljoen. Ook hierover wil het Groen-parlementslid meer duidelijkheid.

De woordvoerder van premier Charles Michel benadrukte vanavond dat de regering op de superministerraad geen beslissing heeft genomen over de pensioenen. Wel heeft minister van Pensioenen Bacquelaine een punt over de gelijkgestelde perioden ter studie voorgelegd aan de Raad van State. Dat punt moet nadien nog naar de regering terugkomen. "Doel van de regering is het valoriseren van de gewerkte jaren", verklaarde de woordvoerder.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Davy De broucke

  Als je in pensioen gaat naar het buitenland gaan wonen tenerife of benidorm alles is veel goedkoper daar.En het mooie weer krijg je er gratis bij.

 • jos De Decker

  Wie stemt daar nog op ?

 • Andre DM

  Ja met zijn allen een pensioentje van 325€ per maand na 53 j te werken

 • Gerry Deleu

  Eerst was er het verlies van de hemel, nu van ons pensioen... Wat volgt? Ben 50 jaar zie met lede ogen mijn toekomst tegemoet

 • Jm Capon

  Prachtige regering, ze weten zelf niet wat ze beslissen.