Meer dan een op de drie Vlamingen kent inhoud hospitalisatieverzekering niet

thinkstock
Voor goed een derde van de Vlamingen met een hospitalisatieverzekering is het onduidelijk wat die extra verzekering dekt. Dat blijkt uit een bevraging van Partena Ziekenfonds bij 1.000 Vlamingen. 

Zo zegt 44 procent niet te weten of ereloonsupplementen boven de 100 procent terugbetaald worden en twijfelt 34 procent of die supplementen terugbetaald worden. Hoe het zit bij kosten buiten het ziekenhuis, weten vier op de tien Vlamingen niet. 28 procent van de bevraagden gaf aan niet te weten of langsgaan bij de spoed terugbetaald wordt.

Het ziekenfonds roept daarom op helder te communiceren over de inhoud van verzekeringspolissen. "'Mijn verzekering betaalt ereloonsupplementen terug tot 100%' betekent niet noodzakelijk hetzelfde als 'mijn verzekering betaalt volledig terug'", legt Partena-woordvoerster Sarah Masschelein uit. "We moeten met zijn allen werken aan het transparanter maken van het kostenplaatje."

Partena wijt die onduidelijkheid ook aan de ziekenhuisfacturen, die moeilijk te ontcijferen zijn. "Begrippen zoals kamer- en ereloonsupplementen zijn complex", aldus Masschelein. Het ziekenfonds merkt daarnaast nog op dat meer en meer ingrepen via dagopname gebeuren, wat betekent dat er meer zorgen nodig zijn na de opname. Ook daarover bestaat veel onduidelijkheid. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Mijn ervaring, wat je heb valt juist niet ten hunne lasten, typisch voor verzekeringen veel beloven en dan goed zorgen dat ze niets moeten uitkeren.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Een goede hospitalisatie verzekering is duur. De goedkope verzekeringen betalen vele zaken niet of maar gedeeltelijk terug. In ons land zorgt men enkel voor de rijken. Zij kunnen zich een dure verzekering permitteren. Van de andere kant zijn er velen die zich geen goedkope verzekering kunnen aanschaffen en bij een hospitalisatie de rekening niet kunnen betalen. Naar het schijnt leven wij in een welvarend land ?

 • rudolf jacobs

  ik heb ook een hospitalisatie verzekering en al jaren,ik was maar 2 maal in het ziekenhuis,ik ben bij een der grootste,zij regelen alles,maar ik zie nooit de rekeningen of wat er aan mij gebeurde,dus iekenhuizen kunnen zeggen en rekenen wat ze willen ik had geen controle,alleen kreeg ik naderhand ook nog zij het kleine mar toch nog rekeningen van de behandelende arts die ik moest betalen,en dan later maar moet zien terug te trekken van mijn verzekering leg dat eens uit

 • Karel Belmans

  Erwin Vandriessche Ik heb een hospiverzekering en krijg zelfs géén factuur te zien. Alles wordt rechtstreeks geregeld tussen ziekenhuis en de verzekering. Ik moet dus niets voorschieten!

 • Vera Bres

  Het is ook een dure grap , en de ziekenhuizen bestelen je ook nog ,doen dikwijls onnodige onderzoeken , willen alle bedden bezet en bij een éénpersoonskamer staan de dokters als éérste in de rij voor hun ere lonen, een schande toch !