Massaal bankrekeningen geblokkeerd na tankbeurt

De laatste dagen zijn er steeds meer klachten van mensen die niet meer aan hun geld kunnen nadat ze zijn gaan tanken. Dat meldt VTM NIEUWS. De brandstofleveranciers blokkeren grote bedragen, soms honderden euro's bij een tankbeurt, om er zeker van te zijn dat je kan betalen. Normaal geven ze dat geld meteen na de betaling weer vrij, maar daar loopt het fout. Bij Worldline, dat het betaalverkeer regelt, geven ze toe dat er een computerprobleem is. Het zal nog zeker twee dagen duren om het op te lossen.

Het is niet de eerste keer dat geld een tijd geblokkeerd raakt na een tankbeurt en er zijn ook veel vragen over het systeem op zich: 300 euro waarborg vragen voor een simpele tankbeurt, dat is buitensporig, vindt minister van consumentenzaken Vande Lanotte. Hij heeft al een onderzoek bevolen naar de zaak.

De consumentenorganisatie Test-Aankoop is tevreden dat minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte zich openlijk vragen stelt bij de wettigheid van de praktijk waarbij geld van klanten als waarborg wordt geblokkeerd bij het tanken.

Onwettig
Test-Aankoop stelt echter al langer dat de blokkering van geld als waarborg in dit geval op onwettige wijze gebeurt vermits het akkoord van de consument niet wordt gevraagd. "Ook is er op geen enkele manier sprake van een reglementering en kan zowel de grootte, tot 375 euro, als de duurtijd van de waarborg heel sterk variëren", zegt woordvoerder Jan Moers.

Geen transparantie
Op geen enkel ogenblik is er volgens de consumentenorganisatie sprake van transparantie, want ook op rekeninguittreksels van de consument is dit niet terug te vinden. "Dat consumenten hier heel wat hinder door ondervinden, werd gisteren nogmaals duidelijk toen heel wat consumenten getroffen werden door een technische fout bij Worldline", aldus Moers.

Toch blijven problemen en hinder niet beperkt tot dit geval alleen. "Consumenten kloppen al langer bij Test-Aankoop aan om aan te geven dat ze problemen ondervinden. De blokkering van geld kan zoals gezegd immers in sommige gevallen tot een paar dagen kan duren."