Maaltijdcheques binnenkort enkel nog voor voeding

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
Een hele winkelkar betalen met maaltijdcheques, ook als er niet-voedingsproducten in liggen, zal binnenkort niet meer kunnen in de supermarkten. Volgens de wet mogen er alleen voedingsproducten mee betaald worden, maar veel supermarkten pasten dat niet strikt toe. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In zijn folder van deze week waarschuwt Colruyt klanten dat het vanaf september in zijn supermarkten Colruyt, Okay, Spar en Bio-Planet enkel nog maaltijdcheques zal aanvaarden voor voedingsproducten.

Momenteel rekent Colruyt in principe nog op een manuele controle van het personeel, maar in de praktijk worden toch veel niet-voedingproducten afgerekend met maaltijdcheques. Ook andere supermarktketens pasten de regels niet altijd strikt toe.

‘Automatiseren’

"In overleg met de uitgevers van de maaltijdcheques en sectorfederatie Comeos zijn we het engagement aangegaan om dit proces te automatiseren", zegt Colruyt-woordvoerster Silja Decock. "Een rechtlijnige en eenduidige toepassing is transparant voor de klant en ontzorgt het winkelpersoneel.”

Ook Delhaize laat weten dat het zijn kassasystemen vanaf 1 september zo zal aanpassen dat het niet meer mogelijk is om maaltijdcheques te aanvaarden voor non-foodproducten. 

Tijdslijn

Wim Van Edom van Comeos bevestigt de koerswijziging. 

"VIA (de koepel van uitgevers van maaltijdcheques, red.) heeft beslist om strenger toe te zien op de correcte naleving. Het is geen evidente zaak om dat 100 procent correct te doen, dus is er een tijdslijn afgesproken om de kassasystemen aan te passen. Dat is nog wat verstoord geraakt door de coronacrisis, maar de deadline werd uiteindelijk in september gelegd.”

Lees ook: Winkelen blijft duurder, en het is onze eigen schuld: waar staan prijzen nog het hoogst tegenover voor corona? (+)




83 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Farid Azuzzi

  Voedingswinkels verbieden alcohol te verkopen is geen voeding en nemen het werk af van drankcentrales !ook geen computerwinkel... die verkopen alles wat je niet kan opeten ...je gaat toch ook niet achter pudding naar selection ...

 • Angelo ledda

  wat is het volgende je kan er geen producten in promotie mee betalen ??

 • Angelo ledda

  is ook vervalsing van de vrije handel tussen Europese lidstaten je kunt er niet mee betalen over de grens .en dit met een zelfbetaald deel van je loon ...

 • Angelo ledda

  leg zeker klacht neer de helft betaal ik zelf van mijn loon zij gaan niet bepalen wat ik er zal mee kopen !! of wel betaald de werkgever alles zelf voor die maaltijd cheques of wel afschaffen !!

 • Jolien De Keyser

  @Gino: dierenvoeding mag niet met maaltijdcheques worden betaald. Recent werd dit mij nog geweigerd.