Exclusief voor abonnees

Maakt dat energielabel op je wasmachine echt het verschil? Zo was je zuiniger, goedkoper en beter

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
Het is zo’n alledaagse handeling dat we er weinig bij stilstaan: de was doen. Toch maakt het degelijk een verschil of je op 30, 40 of 60 graden wast, of je de eco-stand gebruikt en welke kledingstukken je in de wasmachine steekt. Zowel voor je portemonnee als het milieu. Wat bespaar je door op 30 in plaats van 40 graden te wassen? Waarom staat de wasmachine soms drie uur te draaien in de ecostand? En hoe zit het nu met die energielabels? Helder antwoord op alle vragen.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Mahy

  Ik woon in een klein frans dorpje waar geen riolering is. Het afvalwater wordt dus gedraineerd in de grond. Dit betekent echter dat men alleen ecologische wasmiddelen kan gebruiken. Ne enkele wasbeurten zijn alle witte kleren, vooral hemden, grijs, vooral de kraag. Een goede wasbeurt wanneer we in België zijn met een goed product op 40°C helpt veel.

 • Fernand Beaumonde

  Gebruik de ecostand dan heb je 30% energiewinst, wassen zonder ecostand kost je 40% meer energie. Straf staaltje journalistiek

 • Erik De Muynck

  Maak u geen zorgen, de staat steelt wel als je niet genoeg verbruikt.

 • Bob Boomer

  Was je dankzij een energielabel beter ? Echt ? Men nemen 1 emmer proper water, dompelen er 1 pas gewassen kledingstuk in en wringen het daarna met de hand uit. Wel het propere heldere water ziet nadien mistig wit. Dus kan je de hele handel weer in de machine stoppen en extra laten spoelen. Zuiniger wassen hé ! Ja, als je de zeepresten in je kleding er wil bij nemen.

 • Tina Colpaert

  Geen poeder gebruiken maar vloeibaar en wat ben je met een eco stand als je plastic pods ingooit? En voor 400euro heb je al goeie machine want als je 1200euro betaald moet die 3x langer meegaan en dat gebeurt zeker niet!