Exclusief voor abonnees

Luc Bellings proeft bijna-echte burgers: “De geur is afstotelijk, maar deze burger is sappiger dan een Bicky”

Sterrenchef Luc Bellings proeft bijna-echte-bugers en geeft ze een score.
Joel Hoylaerts / Photo News Sterrenchef Luc Bellings proeft bijna-echte-bugers en geeft ze een score.
Toch wat schuldgevoel bij het binnensmikkelen van zo’n dikke, sappige, rosé hamburger? Geen nood als we de vegetarische voedingsfabrikanten mogen geloven, want hun burgers zouden steeds meer op the real thing lijken én vooral smaken. Wij vroegen sterrenchef Luc Bellings om de knoop door te hakken: welke bijna-echte-burger komt het dichtst in de buurt? En welke absoluut niet? “Dit kan zelfs een supersaus niet rechttrekken.” 

Incredible Burger, Beyond Burger tot zelfs mc2 Nobeef Burger: maar misschien nog opvallender dan deze blitse namen zijn de beweringen op de verpakkingen. ‘0% meat, 100% taste.’ ‘Net zulk lekker vlees’. ‘Can’t believe it’s veggie’. Kortom: de perfecte vleesburger, maar dan zonder... vlees.

Sterrenchef én slagerszoon Luc Bellings denkt er het zijne van: “Eerlijk gezegd zie ik geen doelgroep voor deze fake burgers. Enkele dagen geleden had ik het erover met mijn fietscompagnon, een overtuigde vegetariër. Zij had nog nooit zo’n ‘vleesalternatief’ gekocht en was dat ook niet meteen van plan. Haar argument: als ik bewust geen vlees meer wil eten, waarom zou ik dan grijpen naar een product dat vlees zo goed mogelijk wil imiteren? En ik kan haar begrijpen: alleen met groenten zijn de mogelijkheden al onuitputtelijk. Hoewel ikzelf geen vegetariër ben, ga ik bijvoorbeeld watertanden van gegrilde courgette met een puree van champignons of verse groenten in de wok overgoten met oestersaus. En nu we het toch over hamburgers hebben: zo’n grote portobello-champignon is toch een even goed alternatief en pas echt 100% plantaardig.”

Flexitariërs

Bij de fabrikanten en verkooppunten zien ze echter wél een duidelijke doelgroep: de flexitariërs. Geen vegetariërs in de strikte zin van het woord: “Maar wel mensen die ervoor kiezen om meerdere keren per week geen vlees of vis te eten. Samen vormen ze 20% van de Belgische bevolking”, weet men zelfs bij Delhaize. Liefst 80% van de kopers op de vegetarische afdeling behoort volgens de supermarktketen tot dit flexi­tarische ras, tegen slechts 20% strikte vegetariërs. “De consumptiegewoonten van vegetariërs en flexitariërs zijn ook redelijk verschillend. Vegetariërs koken vaak met basisproducten zoals tofu, tempeh, seitan, granen, groenten en peulvruchten. Terwijl flexitariërs hun vlees of vis dan weer zullen vervangen door plantaardige eiwitten in de vorm van balletjes, veggie charcuterie...”

En nu dus bijna-echte-burgers. “Vegetarische burgers blijven bij uitstek het beste product in het gamma”, knikt men bij Delhaize. “Met dank aan de betere kwaliteit en smaakbeleving die dicht aanleunt bij het bestaande vleesproduct.” En dat lijkt te lonen: “Het voorbije jaar is de verkoop van vegetarische producten bij ons met 15% gestegen — meteen onze hoogste jaarstijging tot nu toe.”

Aan Bellings om de knoop nu door te hakken: welke bijna-echte-burger komt het dichtst in de buurt van the real stuff? “Door zelf zulke straffe beweringen op hun verpakking te drukken, leg ik de lat voor deze test bewust hoog. Ook deze fake burgers moeten dus niet alleen naar vlees smaken, maar ook krek dezelfde textuur hebben na het grillen. Dus idealiter heeft ook een fake burger een mooi bruin grilkorstje vanbuiten en een rosé kern binnenin. En — vooral — is die supersappig. Net zoals ze ook voldoende dik en groot moeten zijn. Een hamburger, fake of écht, vormt nu eenmaal het hoofdingrediënt op het bord en moet dus ook grote honger kunnen stillen.”

Sommige fake burgers hebben me tijdens deze test positief verrast

Luc Bellings

“Positief verrast”

“Maar als ik deze negen burgers vooraf even bekijk, lijkt dat toch wat tegen te vallen. Met sommige ‘burgers’ van amper 80 gram ga je de grote eters echt niet tevredenstellen. Bovendien vind ik ook de prijs nog niet echt overtuigend genoeg, met voor de duurste burger zelfs een prijskaartje van 5,99 euro. Daarvoor heb je ook al een burger van het betere ras, genre angus of limousin. Persoonlijk zou ik dan toch eerder voor deze optie twee gaan, al hebben sommige fake burgers me tijdens de test echt wel positief verrast.”

“Behalve hun geur dan: zeker bij de rauwe burgers, die nog niet half voorgebakken zijn, doe je er thuis goed aan je dampkap zo hard mogelijk te zetten.”

Goud

Beyond Burger (Beyond Meat)

• 5,99 euro per 2 x 113,5 gram (o.m. bij Delhaize en Carrefour)
• Op basis van erwteneiwit

“Sappiger dan een Bicky”
“Nog rauw, voldoende groot én dik — makkelijk 120 gram — en daarom heeft deze schijf de ‘look’ van een echte hamburger. Helaas toont de geur zich allerminst appetijtelijk. Deze burger ruikt wat zurig en dat heeft niets met een overschreden houdbaarheidsdatum te maken, want ook bij de andere rauwe burgers keert diezelfde geur terug. Maar zodra de burger op de bakplaat belandt, verdwijnt dat minpunt. Deze burger laat zich moeiteloos rosé bakken en toont zich al op de bakplaat de sappigste van allemaal, met ook dezelfde textuur als écht vlees binnenin. Maar de grootste verrassing komt bij de eerste hap: super juicy én met een duidelijke vleessmaak — dit is zelfs sappiger dan een Bicky uit de frituur. Misschien de slechtste qua geur, maar wel de beste in smaak. Giet hier andalouse op en je bent precies een echte vleesburger aan het eten.”

(lees verder onder de foto)

Beyond Burger
Joel Hoylaerts / Photo News Beyond Burger

Zilver

Burger Deluxe (Garden Gourmet)

• 2,99 euro per 2 x 80 gram (algemeen verkrijgbaar)
• Op basis van soja- en tarwe-eiwit

“Iets te klein”
“Deze hamburger is deels voorgebakken en ruikt alvast naar vlees. Al vrees ik tegelijk dat dit exemplaar met amper 80 gram toch wat te klein uitvalt voor de grote honger. Gebakken oogt de kleur enkel aan de buitenkant écht appetijtelijk. Vanbinnen oogt het wat minder aanlokkelijk met een bruingelige en vooral korrelige textuur. Maar de eerste hap maakt veel goed: ik bijt precies doorheen een vleeskorstje. Misschien een tikje te droog, maar met voldoende bite — ook dankzij de stukjes gedroogde ajuin — én vleessmaak. Serveer hier een lekker sausje bij en je kan de tafelgasten gerust wijsmaken dat ze een echte hamburger aan het eten zijn.”

(lees verder onder de foto)

Burger Deluxe
Joel Hoylaerts / Photo News Burger Deluxe

Brons

mc2 Nobeef Burger (De Vegetarische Slager)

• 2,89 euro per 2 x 80 gram
• Op basis van soja- en tarwe-eiwit

“Erg vaste structuur”
“Deze deels voorgebakken burger, duidelijk met stukjes ajuin erin, ruikt wel wat naar vlees, maar lijkt ook een erg vaste textuur te hebben. Vooraf vreesde ik dan ook dat deze burger na het bakken een droge bedoening zou worden, maar dat blijkt enorm goed mee te vallen. Er zit tòch nog enige sappigheid in en ook de textuur binnenin kan ermee door: misschien iets te korrelig, maar toch appetijtelijk ogend met zelfs een tintje rosé én voldoende naar vlees smakend.”

(lees verder onder de foto)

Nobeef Burger
Joel Hoylaerts / Photo News Nobeef Burger

Greenway Burger

• 3,99 euro per 2 x 120 gram
• Op basis van erwtenbloem

“Nul vleessmaak”
“Ook dit nog rauwe exemplaar geurt wat zurig — gelukkig minder erg dan die van Beyond Meat —, maar deze burger toont zich wel veruit de grootste van allemaal. Helaas: ‘0% meat, 100% taste’ prijkt op de verpakking, maar net de smaak kan me niet bekoren. Flets. Van vleessmaak is totaal geen sprake, maar wát ik dan wel proef, wordt nooit helemaal duidelijk, al blijft op het eind wel een onaangenaam nasmaakje hangen. Ook van die broodachtige textuur binnenin word ik niet wild. Eén van de minste.”

(lees verder onder de foto)

Greenway Burger
Joel Hoylaerts / Photo News Greenway Burger

Vegan Superhero Burger (Wheaty)

• 3,49 euro per 2 x 80 gram (o.a. in biospeciaalzaken)
• Op basis van tarwe-eiwit

“Heel vezelachtig”
“Geen enkele burger toont zich al van in de verpakking zo identiek aan echte vleesburgers als dit exemplaar. Hij lijkt ook al helemaal gebakken én nog altijd voldoende sappig. Als ik er met mijn vinger op druk, veert die toch goed terug. Maar ná het bakken duiken de minpunten op: binnenin oogt de textuur grijs én opvallend vezelachtig. Ook in de mond proef ik veel vezels en ‘massa’, maar weinig smaak — op enkele onaangename specerijen na.”

(lees verder onder de foto)

Vegan Superhero Burger
Joel Hoylaerts / Photo News Vegan Superhero Burger

Burger Deluxe (Albert Heijn)

• 2,09 euro per 2 x 90 gram
• Op basis van soja- en tarwe-eiwit

“Eén droge massa”
“Vooraf voelt deze deels voorgebakken en iets te dunne burger sappig en veerkrachtig aan. Hij heeft veruit het mooiste uitzicht van allemaal — met die grillstreepjes — en doet qua geur voldoende aan vlees denken. Maar na het bakken verdwijnt al dat positieve. Ook de smaak neigt een tikje richting vlees, maar na twee happen lijkt het toch vooral alsof je enkel één droge massa aan het eten bent — van sappigheid is totaal geen sprake meer.”

(lees verder onder de foto)

Burger Deluxe
Joel Hoylaerts / Photo News Burger Deluxe

Céréal

• 3,99 euro per 2 x 90 gram (o.a. bij Carrefour)
• Op basis van soja- en tarwe-eiwit

“Heel veel brood”
“Met die oranje buitenkant lijkt deze veggieburger toch wel eerder op een broodburger. Al lijkt die zich door erop te drukken toch ook wel een sappig én zelfs vochtig te tonen. Maar mijn vermoeden wordt na het bakken bevestigd: vanbinnen geen rosé-achtige, maar wel een witte, broodkruimelachtige textuur. De smaak is navenant bloemig. Precies alsof je een mengsel met weinig vlees en heel veel brood aan het eten bent — zonder de minste kruiding ook.”

(lees verder onder de foto)

Céréal Burger
Joel Hoylaerts / Photo News Céréal Burger

Incredible Burger (Gourmet Garden)

• 3,79 euro per 2 x 213 gram
• Op basis van soja-eiwit

“Zurige smaak”
“Alweer een rauw exemplaar, dus ook de bijhorende onaangename zurige geur. Vóór het bakken doet de luchtige textuur ook wat aan paté denken. Maar in tegenstelling tot die andere rauwe burgers blijft de zurige toets ook hier in de smaak hangen. Met enige verbeelding proef je je wel wat vlees, maar dit smaakt echt niet lekker. In de nasmaak duikt zelfs het onaangename aroma van ‘verbrande BBQ’ op. Eén van de minste van allemaal.”

(lees verder onder de foto)

Incredible Burger
Joel Hoylaerts / Photo News Incredible Burger

Vivera Vega

• 2,99 euro per 2 x 100 gram (o.m. Albert Heijn en Carrefour)
• Op basis van soja- en tarwe-eiwit

“Een schijf beton”
“Eén van de grootste burgers, maar zelfs al op het eerste gezicht zeer vast van structuur. Dit lijkt wel een machinaal platgestampte schijf. Met aan de buitenkant (en later ook aan de binnenkant) een oranje kleur die allesbehalve aan vlees doet denken. Nog tijdens het bakken zie ik al dat dit een schijf beton zal worden. En inderdaad: deze ‘massa’ blijkt niet te eten. Zelfs droog brood is lekkerder. Hier kan zelfs een supersaus het niet rechttrekken.”

(lees verder onder de foto)

Vivera Vega
Joel Hoylaerts / Photo News Vivera Vega

Meer smaaktesten en bijbehorend pittig commentaar van Luc Bellings lezen? Bekijk hier het dossier. 

Lees ook binnen HLN+ :

Beste friturist proeft en beoordeelt 12 soorten diepvriesfrieten: “‘Made in Belgium’ maakt het niet altijd beter”

Luc Bellings proeft stoofvlees met friet: “Hier kun je enkel na een dronken avond blij mee zijn”

Luc Bellings proeft tomaat-garnaal: “Sorry, maar voor deze prijs is dit bord een verkrachting”
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • peter colson

  We kunnen in onze refter vegetarische burgers eten. Ik heb het op z'n minst 5 keer gegeten. Karton met een jager sausje is nog lekkerder. Geef mij dan maar een sappige steak met wat sla en tomaten

 • PIETER ROGIERS

  Het moet op vlees gelijken en het moet naar vlees smaken, maar het mag geen vlees zijn.

 • Danny Holdensrath

  Smalelijk eten met afschuwelijke geur dat snap ik niet. Geur en smaak gaan samen.

 • Coen Geurts

  Alle industrieel gemaakt voedsel zit vol met additieven en afval. En wij geloven dat dat gezond eten is. Kijk maar eens hoe vet de mensen worden.

 • ringo van der pulst

  Zat er dan nog vlees in een hamburger?Vezelplaat zul je bedoelen.In de de meeste snacks zit meer brood dan wat anders.