Lokale warmtenetwerken: de sleutel tot minder energieverbruik?

Shutterstock
Om de opwarming van de aarde tegen te gaan moeten we ons energieverbruik en de uitstoot van CO2 sterk verminderen. Naast de overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen, past ook de transitie van grote energiecentrales naar warmtenetten en lokale energiegemeenschappen binnen dat verhaal. Maar wat zijn die lokale netwerken precies? Hoe werkt dat dan? En welke voordelen leveren ze op?

Onze overheid stelt momenteel, in navolging van internationale voorbeelden, verschillende traditionele verwarmingsvormen nadrukkelijk in vraag. Denk zo onder andere aan de kritiek op de haardvuren, de problemen met de gascentrales in het noorden van Nederland en de vele discussies rond kernenergie. Warmtenetten en ‘Local Energy Communities’ of lokale warmtegemeenschappen worden onder andere als oplossing naar voor geschoven om de transitie naar hernieuwbare energie een duwtje in de rug geven.

TipVergelijk hier de prijzen van de gas- en elektriciteitsleveranciers.

Warmtenetten voor verwarming en warm water

Een warmtenet gebruikt restwarmte, bijvoorbeeld van een fabriek of verbrandingsoven, of aardwarmte van diep onder de grond, voor de centrale opwarming van water. Dat water bereikt via een netwerk van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen de woningen en bedrijven in de buurt. Die kunnen het aanwenden voor hun verwarming en sanitair warm water. Het is een methode om energie die anders verloren dreigt te gaan toch nuttig te gebruiken. Distributienetbeheerder Fluvius rolt momenteel verschillende van zulke warmtenetten uit, onder meer in Mol, Roeselare en de nieuwe duurzame Antwerpse wijk Nieuw Zuid.

Lees ook6 mythes over uw energieverbruik doorbroken

Van lokale energiegemeenschap tot op individueel buurniveau

Local Energy Communities zijn dan weer kleine energiecentrales en -installaties om buurten te bevoorraden. Bedrijven en overheden kunnen op die manier zelf energie produceren, gebruiken en delen. In Merksplas is de groene stroom van zonnepanelen en warmtekrachtkoppeling bijvoorbeeld deels afkomstig van landbouwbedrijven uit de buurt. Het afval en de restwarmte van (landbouw)bedrijven krijgen er een nieuw leven als energie voor gezinnen en bedrijven. Andere vormen zijn mogelijk, zoals kleine waterstofcentrales, lokale windmolenparken of een verzameling van zonnepanelen aangevuld met opslagmogelijkheden.

Het kan zelfs nog kleinschaliger, tot op individueel buurniveau. “Heb jij een ideaal dak voor zonnepanelen, maar je buur niet? Laat hem dan zonnepanelen plaatsen op het jouwe”, signaleerde Ronnie Belmans, professor aan de KU Leuven en CEO van Energyville eerder al bij Livios.be. De digitale meter voor energie moet het gemakkelijker maken om Local Energy Communities te stroomlijnen. De Vlaamse regering lanceert enkele proefprojecten, die inzicht moeten bieden in het aangewezen juridische kader.

Dit kan u nu al doen

In afwachting van nog meer zulke energieoplossingen, doet u er natuurlijk goed aan om zo zuinig mogelijk met uw energieverbruik om te springen. Ga ook op regelmatige tijdstippen eens na of uw factuur niet een pak goedkoper kan. Dat kan u door de tarieven van de energieleveranciers te vergelijken. Lees hier hoe u uw huidig contract het best vergelijkt met het aanbod op de markt

Tip: Vul uw eigen verbruik in en vergelijk hier de voordeligste energietarieven

Lees ook:

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Zo vergelijkt u best

Voordeel halen uit de dalende groothandelsprijzen van elektriciteit? Zo doet u het!

Is een thuisbatterij de remedie tegen dure energieprijzen?

Bron: mijnenergie.be
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rody Franks

  "restwarmte die anders verloren zou gaan": er gaat niks verloren, die restwarmte is geproduceerd op aarde en blijft voor 99,9% op de aarde. In het ene geval kunnen tienduizend mensen een graadje minder verwarmen, in het andere geval kunnen tien miljoen mensen een milligraadje minder stoken, maar de som blijft altijd gelijk. Het is niet omdat iets buiten de resolutie van een meettoestel valt, dat het niet bestaat.

 • Rene Van houdt

  Slecht voorstel , wel een dure opbrengst voor Fluvius, daar zullen de euro's met bakken binnenkomen en dat is dan weer de echte bedoeling, de kleine man moet zich laten verwarmen onder hun wetten , dat wil zeggen dat Fluvius zo min mogelijk wil investeren om er tonnen euro's uit te halen, zij regelen de temperatuur, toch laag , zodat de gebruiker noodgedwongen iets zal bij verwarmen met electric wat weer meer opleverd voor Fluvius. Dus afvoeren die handel.

 • HUGO COOLSAET

  Men heeft dat allemaal al in het verleden gedaan en wat eerst als de ontwikkeling van de eeuw werd voorgesteld bleek achteraf een grote miskleun te zijn. Mooi, maar het blijft restwarmte, wat doe je als het bedrijf sluit wegens grote onderhoudswerken, staking, cruciale defecten in het bedrijf? Geen verwarming? En men mag nog zo goed isoleren, warmteverliezen van het ondergrondse buizennetwerk zullen blijven bestaan. Alleen gesubsidieerde projecten zijn leefbaar tijdens de eerste jaren.

 • Jean Goyvaerts

  Vladimir, graag verduidelijken met concrete referenties, in afwachting beschouw ik uw post als een simpele poging om uw eigen geweten te sussen

 • Gino Denil

  En dan vast zitten aan één systeem waar men dan naar believen de prijs kan van verhogen. Zoals het er hier in dit land aan toe gaat geen voor de hand liggende optie.