Lidl verkoopt vanaf volgende week bijna vervallen producten voor spotprijs van 50 cent

BELGA
In de strijd tegen voedselverspilling gaat Lidl voortaan producten die op de dag van verkoop vervallen aanbieden voor een prijs van een halve euro. De supermarktketen had al gelijkaardige, erg succesvolle proefprojecten lopen in Luxemburg en Nederland.

Verse producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna overschreden is, worden nu al in verscheidene supermarkten met een korting van meestal rond de 30 procent verkocht. Maar dat is niet altijd een succes. Lidl wil daar nu ook in ons land veel verder in gaan en de voeding - zoals vlees, vis en gebakjes - al ‘s morgens op de vervaldag aanbieden voor de spotprijs van 50 cent. “We gaan de klanten dan wel duidelijk maken dat die producten de dag zelf nog geconsumeerd moeten worden”, zegt woordvoerder Isabelle Colbrandt aan Het Nieuwsblad.

Supermarktketens gooien jaarlijks tonnen voedsel weg. Lidl vindt duurzaamheid belangrijk en wil tegen 2025 die voedselverspilling met de helft verminderen.

De nieuwe strategie betekent wel dat er minder eten naar de voedselbanken gaat, die mensen met financiële moeilijkheden gratis voedsel schenken. Daarom stort Lidl de helft van de opbrengst van die lastminuteverkoop door aan de voedselbanken. In de tien Lidl-filialen in Luxemburg ging het na negen maanden om 24.000 euro, licht Colbrandt toe aan Het Nieuwsblad.

Het project gaat volgende week al in alle Belgische winkels van start.
89 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters -Duym

  Waarom niet: na het sluiten van de winkel worden alle produkten waarvan soepen of stoverij kan worden gemaakt (soepgroenten, vis en alle vleessoorten) verzameld en nog dezelfde avond in daarvoor speciaal ingerichte keukens bereid. De bereide etenswaren kunnen dan ingevroren worden of als vers verkocht worden met een nieuwe versheidsdatum. Waarom geen werklozen daarvoor inzetten?

 • Remco Bogaerts

  Klopt niet helemaal. Lidl gaf tot nu toe niks aan de voedselbanken . Alles gaat in de biobox. Dit betekent vuilbak ...ale ze zeggen wel dat ze er biobrandstof van maken ...hoe dan? Want wij smijten daar alles in met verpakking eraan . Dus hoe ze van plastic brandstof maken is mij een raadsel. Nu is dit een goed initiatief want nu krijgen de voedselbanken ten minste iets . Ook opgepast met producten aan 0,5 cent te kopen dit is gewoon een truc voor meer klanten...na 18 u Kan je dit pas kopen.

 • Elsje Verschuren

  @Mohamed Kabbal Ik vermoed dat dit een strikvraag is , juist suiker. Wel zolang die droog gehouden is en in die 50 jaar geen muizen en insecten aan geknaagd hebben(drolletjes). doe maar in je koffie. persoonlijk zou ik een nieuw doosje gaan halen.Maar goed smakelijk.

 • marc ledure

  Veerle Maurissen. Ge moet de Lidl er niet alleen bij betrekken dat gebeurd overal in warenhuizen.

 • David Verhulst

  Lidl in kampenhout niets van te zien