Exclusief voor abonnees

Levenslang? Dat betekent bij TomTom wat anders dan bij zijn gebruikers

ANP XTRA
Hoe lang moet een elektronicafabrikant zijn spullen overeind houden? De discussie laait op nu sommige 'levenslange kaarten' van TomTom stoppen, Apple de levensduur van oude iPhones temperde en Samsung hagelnieuwe toestellen niet ondersteunt.

TomTom stelt het in een bericht aan getroffen gebruikers zo: "Elke dag werken we bij TomTom hard om je de beste navigatie-ervaring ooit te bieden. Maar sommige oude navigators voldoen niet meer om de nieuwste kaarten en software te draaien." Waarna een lijst met 40 apparaten volgt die de gebruikers gevoeglijk kunnen weggooien omdat de kaarten erop de werkelijkheid steeds minder zullen weerspiegelen.

Logisch, zou je denken, een papieren kaart veroudert ook. Daar denken TomTom­bezitters toch anders over. Die kochten hun apparaat - of vonden deze ingebouwd in hun auto - op de belofte van 'levenslange kaarten'.

Levenslang blijkt bij TomTom wat anders te betekenen dan bij zijn gebruikers.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob(Robert) Bruyland

  ik heb altijd chinezen gehad , voor de prijs van een udate koop ik een nieuwe GPS , zo heb ik ook de laatste hardware te pakken ,werkt soms beter dan mijn ingebouwde gps van mijn wagen.Mijn eerste gps is een paar keer , tegen 150km/u van mijn motor gevallen en toch overleefd.

 • Roger Declercq

  Wat is er fout aan een goede wegenkaart. Alhoewel ik een ingebouwde GPS heb in mijn auto, voor mij hoeft het niet.

 • Bert Bertels

  Ik had vroeger ook TomTom met "levenslange" updates. Maar dat heeft TomTom ondertussen afgesloten en ik mocht "gratis" overgaan naar de nieuwe app. Maar dat is dan maar met 3 jaar gratis updates. Daarna gooi ik die rommel er wel af. Er zijn nog goede apps die wel gratis zijn.

 • Andre Vanwaeyenberghe

  ik heb een app op gsm, kostprijs 39,99 euro, levenslang updates van de app en kaarten voor europa, werkt beter dan deze ingebouwd in de auto. Kostprijs voor de houder 5 euro. Werkt op alle merken van smartphone.

 • Patrick Jonkers

  Dat is zo'n truuk die onze energie leveranciers toepassen....gratis overgang .....maar dossierkosten 60 euro. Volstrekt legaal zegt minister Peeters...