Let op met de (verdoken) kosten van uw effectenrekening

rawpixel
Als u wilt beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen, dan hebt u een effectenrekening nodig. Daar zijn diverse kosten aan verbonden, waardoor u best goed nadenkt over de plek waar u uw beleggingen of effecten parkeert.

In de zoektocht naar de beste effectenrekening, maakt u maar beter meteen de juiste keuze. Effecten overbrengen van de ene naar de andere instelling is soms een dure aangelegenheid: de kosten liggen vaak rond 60 à 75 euro per zogeheten ‘lijn’ (dus grofweg voor elke aandelentitel of elk afzonderlijk beleggingsfonds dat u hebt). Stel dat u 15 effectenlijnen in uw portefeuille hebt, dan kunnen de transferkosten dus al snel oplopen tot 900 à 1.125 euro. Net om die reden bieden instellingen soms promoties, waarbij ze de transferkosten op zich nemen wanneer een belegger zijn of haar effecten overbrengt naar die instelling.

TipVergelijk hier alle effectenrekeningen met elkaar.

De kosten

Een effectenrekening opent u overal zo goed als gratis. Wel rekenen de banken of onlinebrokers geregeld kosten aan van zodra u een effectenrekening hebt geopend. 

Bewaarloon

Zo moet u als belegger vaak jaarlijks een zogenaamd bewaarloon betalen (vergoeding die een bank aan haar klanten aanrekent voor het in bewaring houden en administreren van effecten, nvdr). Meestal gaat het om een percentage op de waarde van de effecten of een vast bedrag per effectenlijn, al dan niet met een minimum- of maximumgrens. 

- Zo rekent Deutsche Bank jaarlijks een bewaarloon aan van 10 euro per effectenlijn, met een maximum van 100 euro. Voor klanten die ook al betalen voor vermogensbeheer is dit gratis. 

- BNP Paribas Fortis rekent 0,242 procent aan, met een minimum van 4,84 euro per effectenlijn. 

- Verschillende banken rekenen helemaal geen bewaarloon aan. Dat geldt o.a. voor Keytrade Bank, MeDirect, Argenta, Binckbank, Bolero, Evi, KBC, Lynx en Triodos.

Beheerskosten

Naast het bewaarloon worden er soms nog beheerskosten aangerekend. Het gaat dan telkens om een vast bedrag per jaar. De beheerskosten liggen, afhankelijk van de instelling, meestal tussen 9 en 15 euro. Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, Crelan en ING en Nagelmaeckers rekenen beheerskosten aan.

Transactiekosten

Bij de keuze voor effectenrekening X of Y, mag u zich niet alleen laten leiden door het bewaarloon en de beheerskosten. Véél belangrijker zijn de transactiekosten, zeker als u een actieve belegger bent die regelmatig koopt en verkoopt. Die transactiekosten moet u immers betalen bij élke koop- en verkooporder. Het is dan ook hier dat het grote verschil tussen de diverse banken en brokers opduikt.

- Bij Keytrade Bank en Bolero betaalt u 7,5 euro (voor orders tot 2.500 euro) elke keer u een Belgische aandeel koopt of verkoopt, ongeacht de waarde van de transactie. 

- Bij Belfius betaalt u 20 euro transactiekosten per schijf van 5.000 euro (en vanaf een transactie van 250.000 euro wordt dat 0,4 procent op het hele bedrag). 

U koopt of verkoopt soms ook aandelen uit andere regio’s, bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten? Dan kunnen de verschillen nóg hoger oplopen. Weeg dus op voorhand goed uw verschillende opties af door te vergelijken. 

TipBekijk hier of u een gratis beleggersrekening of beleggingsrekening krijgt, u een bewaarloon betaalt en of de bank instap- en uitstapkosten aanrekent.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Deze taksen en kosten heeft u bij een beleggingsfonds

Beleggen begint met een klein bedrag

Vier tips voor het optimale beleggingsplan

Bronspaargids.be
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • raymond van der craen

    Trots op mijn Bank. Niets voor niets dat Argenta al vijf jaar op rij verkozen is tot de beste bank!