Ga naar de mobiele website
^ Top

Lening voor tweede woning levert grote belastingbesparing op

Shutterstock
Wil je een woning kopen als buitenverblijf of als opbrengsteigendom? En wil je daarvoor lenen? Ook dan geeft de fiscus een duwtje in de rug. Ze is goed voor honderden euro's aan belastingvermindering per jaar.

Woning waarin je zelf woont

De fiscus geeft dus niet alleen ondersteuning aan wie een lening afsluit voor het bouwen of het kopen van een woning die je zelf gaat betrekken. Ook voor een tweede, een derde of een volgende woning vallen belastingverminderingen te krijgen.

Bij een krediet voor de eigen woning wordt het fiscaal voordeel toegekend door de gewesten. In Vlaanderen komt dat neer op de woonbonus. Die kan aanleiding geven tot een belastingvermindering die kan oplopen tot 944 euro per persoon en per jaar tijdens de eerste tien jaren van de lening.

Andere woningen

Voor de woningen die men niet zelf betrekt, is de federale overheid nog steeds bevoegd. En die biedt daarvoor de mogelijkheid om zowel de intresten als de kapitaalaflossingen in te brengen in de belastingaangifte.

De intresten kunnen worden afgetrokken van het onroerend inkomen. Dit zijn de netto-huurinkomsten (voor woningen die worden verhuurd aan personen die er hun beroepsactiviteiten in uitoefenen of aan bedrijven) of het kadastraal inkomen (voor woningen die worden verhuurd aan personen die er hun beroepsactiviteiten niet in uitoefenen of woningen die je niet verhuurt). De aftrek levert een besparing op tegen het tarief van de hoogste schijf waarin het globale gezinsinkomen valt.

De kapitaalaflossingen kunnen samen met de premie voor de schuldsaldoverzekering eveneens worden afgetrokken. Hierop staat wel een dubbele grendel. De eerste is een beperking van het aftrekbaar bedrag tot 169,20 euro + 6% van het netto belastbaar beroepsinkomen, met een absoluut maximum van 2.260 euro. Tegelijk mag de aftrek alleen slaan op de terugbetaling van de eerste schijf van 75.270 euro van de lening. Het bedrag dat uiteindelijk afgetrokken wordt, levert een belastingbesparing van 30% op. Bij het maximum van 2.260 euro is dat dus 678 euro.

In deze laatste korf wordt naast de kapitaalaflossingen en de premie voor de schuldsaldoverzekering voor de lening voor de tweede of derde en volgende woning ook het bedrag van het fiscaal aangemoedigde langetermijnsparen via een tak21-spaarverzekering opgenomen. Vanuit fiscaal oogpunt wordt dan ook aangeraden zich tot een van de twee te beperken.

Lees op Spaargids.be ook:

- Vier manieren om niet in de problemen te komen met je lening
- Hoeveel kost je hypotheek je echt?
- Woonlening nodig? Vier factoren bepalen hoeveel je kunt lenen

Meer over11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • S Dejonckheere

  Dank u nva de rijken nog rijker en de zwakkere zwakker ! De kracht van verandering!

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Steeds maar voordelen waarom kunnen wij huurders geen belastings voordeel krijgen ten slot betalen wij mee voor een deel van de lening

 • M Bonzo

  Dus de rijken worden weer een beetje rijker

 • Anonymous

  Met andere woorden: mensen die geld genoeg hebben voor een tweede woning gasn nog minder moeten bijdragen aan de maarschappij waardoor mensen die niet eens aan een enkel huisje kunnen geraken nog meer gasn moeten betalen om alles recht te houden. Prachtig...

 • Anonymous

  Een schande, er zijn er meer die geen woning kunnen kopen. Het zou moeten zijn des te meer eigendommen des te meer belastingen.

Gesponsord

Meld een bug