Lenen opnieuw goedkoper

Illustratiebeeld.
ANP XTRA Illustratiebeeld.
Wie een huis of appartement wil kopen, kan de komende weken spotgoedkoop lenen. De langetermijnrente, die de tarieven voor hypothecaire kredieten bepaalt, heeft gisteren een serieuze klap gekregen. Beleggers vrezen voor een krimp van de economie.

De rente op woonkredieten zit al een tijdje in dalende lijn. Vanaf volgende week zal daar vermoedelijk nog een stuk van afgaan. Op de obligatiemarkten heeft gisteren immers een minicrash plaatsgevonden, nadat uit de conjunctuurbarometer van onderzoeksbureau IHS gebleken was dat de industrie zowel in Duitsland als in Frankrijk krimpt.

Dat bracht een shockeffect teweeg op de financiële markten. De Europese beurzen kregen een klap tot 2%, terwijl beleggers snel veilige havens opzochten. Dat had tot gevolg dat de langetermijnrente fors zakte. In België tot 0,45% of al ruim de helft lager dan in september vorig jaar. In Duitsland viel de obligatierente op 10 jaar zelfs terug tot onder het nulpunt.

Dat is goed nieuws voor mensen die een woonkrediet aangaan, want de hypothecaire rente volgt de trend van de langetermijnrente. De banken zullen hun tarieven de komende dagen en weken laten zakken. Vandaag betaalt een kredietnemer die 150.000 euro wil lenen op 20 jaar een vaste rente tussen de 1,5 en 1,9%. Ook al daalt die rente nu, aan de diepterecords van 2016 zitten we nog niet. Of de trend lang zal aanhouden, is overigens onzeker. Economen blijven ervan uitgaan dat de langetermijnrente tegen de zomer weer zal klimmen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Ze romen het spaargeld af. Hakken in de uitkeringen. Drijven de lonen naar beneden. En belasten je plat. Als je nog iets wil moet je maar lenen. Zo proberen ze de schulden van de overheden over te hevelen naar de burger. Die heeft ook nog niet door dat hij dan ook nog veel meer voor alles betaalt dan vroeger. Er was een tijd dat een product met zijn kost van grondstoffen en arbeid aan het dubbele van die kost verkocht werd. Nu aan het tiendubbele of meer.

 • Serge Aernoudt

  En de aankopen aldus weer wat duurder. Het heeft allemaal geen zin voor de bevolking, voor de banken, hun CEO 's en beleggers des te meer.

 • Tim Peeters

  Goedkoop lenen doet je meer lenen.daardoor betaal je nu gemiddeld 50000 tot 100000 euro teveel voor alle types vastgoed.een financiële crisis wordt daardoor weer groter.lenen ,doe het nooit teveel.

 • Jurgen Aerts

  Ilse Janssens , hangt er ook vanaf hoelang je nog moet afleggen , zeker wanneer je naar een andere bank moet .

 • Ilse Janssens

  @Robrecht Deman: is altijd interessant om even te laten herrekenen. Daar verlies je nooit mee. Uiteraard afhankelijk van je hui\ige rentevoet want wanneer je effectief laat herziet betaal je wel wederbeleggingsvergoeding maar dat weegt misschien niet op tegen de besparing