Langetermijnrente voor het eerst in bijna 1,5 jaar op 1 procent

anp
De Belgische langetermijnrente (op tien jaar) is vandaag tot boven de 1 procent gegaan. Het is van september 2015 geleden dat de langetermijnrente nog zo hoog stond. En ook de rente op vijfjarig staatspapier stijgt: ze staat voor het eerst in veertien maanden boven nul (0,004 procent). Lenen wordt dus duurder, wat geen goed nieuws is voor mensen die een woonkrediet willen afsluiten, of voor de staatskas.

Trump

De rente ging de jongste maanden al fors de hoogte in. Ter vergelijking: eind september vorig jaar stond de Belgische langetermijnrente op amper 0,091 procent. De verkiezing van Donald Trump in de VS veroorzaakte een opstoot van rentevoeten overal in de wereld. Beleggers gingen ervan uit dat zijn investeringsprogramma voor de economie de inflatie zal doen stijgen.

Druk binnen ECB

Maar de stevige renteopstoot van de jongste dagen heeft volgens Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, waarschijnlijk te maken met de druk binnen de ECB om het stimuleringsprogramma versneld af te bouwen. Vooral van Duitse kant, bij monde van Bundesbankvoorzitter Jens Weidmann, wordt de druk opgevoerd.

De ECB koopt elke maand voor 80 miljard euro aan obligaties op, zowel overheidspapier als bedrijfsobligaties. Vanaf april tot het einde van het jaar wordt dat bedrag verlaagd tot 60 miljard per maand. Maar Weidmann wees er deze week op dat zowel de economische groei als de inflatie aantrekt, "waardoor -als dit standhoudt- de voorwaarden voor het stopzetten van het soepele monetaire beleid zijn vervuld", berichtte de Financial Times.

"Er is onenigheid binnen de ECB over het stimuleringsprogramma en naarmate de inflatie stijgt, zullen er nog meer van die signalen komen. De markten verrekenen dit nu al in hun koersen", legt De Leus uit. Als de ECB niet langer staatspapier opkoopt, daalt de prijs en stijgt omgekeerd evenredig de rentevoet.

Slecht nieuws

Een hogere rente maakt lenen duurder. Zo vormt de Belgische rentevoet (OLO) op tien jaar de basis waarop banken de rente van de hypothecaire leningen berekenen. Maar de hogere rente is ook slecht nieuws voor de staatskas, die geconfronteerd wordt met hogere rentelasten. Het Agentschap voor de Schuld moet dit jaar 37,75 miljard euro financieren, via de uitgifte van schuldpapier met een looptijd van minstens een jaar.