Lange wachtrijen na spontane staking op luchthaven Charleroi: “Reizigers die vlucht missen, zijn hun geld kwijt”

BELGA
Op de luchthaven van Charleroi is deze voormiddag een spontane staking van de bewakingsagenten uitgebroken. Ze blokkeerden een tijdlang alle ingangen, waardoor er niemand kon vertrekken en honderden mensen buiten moesten wachten. Inmiddels heeft het veiligheidspersoneel het werk hervat, maar de lange wachtrijen wegwerken, verloopt erg traag, meldt de VRT.

Ondanks de werkhervatting is de hinder nog steeds groot op de luchthaven. Reizigers moeten rekening houden met lange wachttijden om door de security te geraken. Doordat de bewakingsagenten alle ingangen blokkeerden, stonden buiten honderden mensen te wachten, onder wie ook zwangere vrouwen, kinderen en bejaarden, meldden misnoegde reizigers op Twitter.

Door de spontane staking hebben veel reizigers hun vlucht gemist. Consumentenorganisatie Happy Flights, die passagiers ondersteunt om hun rechten af te dwingen, meldt dat die gedupeerden hun geld kwijt zijn. De staking valt immers niet onder de verantwoordelijkheid van Ryanair en dus kan de lowcostmaatschappij ook niet juridisch verplicht worden om een alternatief te regelen.

De staking bij de bewakingsagenten begon deze voormiddag om 11 uur. 
Gisteren zorgden acties ook al voor vertragingen op de luchthaven van Charleroi. De vakbonden vinden dat het veiligheidspersoneel te weinig verdient en in moeilijke omstandigheden moet werken. Deze week worden daarover onderhandelingen gevoerd tussen de bonden en de verschillende bewakingsfirma’s op de luchthavens van Zaventem, Luik en Charleroi.
37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Boden

  In België ben je altijd zeker al je geld kwijt.

 • William Van den Berghe

  Belgie: het land der malcontenten.

 • anna vandenberg

  Voor goedkoop moet iemand inleveren dat de reizigers dat eens beseffen, er staan ongetwijfeld ook mensen tussen die betogen voor meer koopkracht, maar veiligheidspersoneel mag niet staken voor meer loon.

 • chris Scheveneels

  beste mensen doe zoals ik woon in het buitenland ik vlieg nooit rechtstreeks naar B belgie via Nederland Duitsland of Frankrijk terug als iedereen dat doet weten ze meteen wat ze moeten doen In Belgie het land met de meeste stakingen in de wereld leg die vakbonden aan de ketting neem een voorbeeld aan Nederland schandalig is dat laat ze opdraaien voor het verlies van al die reizigers

 • Nawara nawashi

  Als reizigers hun geld kwijt zijn, moeten de veroorzakers dit terug betalen. Bewakingsagenten dus.