Lage olieprijs: gezinnen besparen 359 euro in 2016

De lage olieprijs doet zich voelen in de portefeuille van de consument. Aan het huidige niveau zou een gemiddeld gezin in 2016 359 euro besparen op benzine, diesel en huisbrandolie. Dat meldt De Tijd.

Voor het eerst in zeven jaar zakte de prijs van een vat aardolie gisteren even onder de 40 doller. De lage prijs van ruwe olie vertaalt zich in lagere prijzen aan de pomp. Vandaag wordt benzine opnieuw goedkoper: de prijs van een liter daalt met 4 cent tot 1,327 euro. De benzineprijs benadert daardoor zijn laagste niveau van dit jaar (1,306 euro per liter), dat midden januari gold.

Specialisten verwachten de komende dagen ook een daling in de prijzen van huisbrandolie en diesel.

Bedrijven

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Econopolis, berekende wat dat concreet betekent voor gezinnen. Gesteld dat de het olieverbruik stabiel blijft, zou een gemiddeld gezin aan de huidige prijzen volgend jaar 359 euro op jaarbasis minder uitgeven dan in 2014.

Maar het zijn vooral de bedrijven die baat hebben bij de lage olieprijs. De Tijd berekende dat de oliefactuur van de totale Belgische economie aan de huidige prijs volgend jaar 10 miljard lager zal zijn dan in 2013.