Kwart radioluisteraars luistert digitaal

BELGA
Het aandeel digitale radioluisteraars is gestegen tot 26 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van de Vlaamse overheid, meldt Digitale Radio Vlaanderen, het samenwerkingsverband tussen onder meer VRT en DPG Media.

Digitaal luisteren kan via internet en via digitale tv, maar vooral het aantal DAB+-luisteraars ging de hoogte in. Dat is digitale radio via een speciaal daarvoor uitgerust toestel, thuis of in de auto.

In 2018 luisterde nog 3 procent van de radioluisteraars via DAB+. In 2019 steeg dat tot 9 procent. Zo'n 39 procent van de nieuw verkochte wagens kon DAB+ ontvangen. Volgens een Europese richtlijn zijn de constructeurs vanaf 20 december 2020 verplicht om DAB+ te voorzien in nieuwe wagens.

Vandaag start de week van de digitale radio, waarin de zenders de technologie promoten met campagnes en acties. "De mediawereld is in volle transitie. Ook internationaal willen we die boot niet missen", zegt minister van Media Benjamin Dalle in een mededeling. "Ikzelf zal dan ook zowel inhoudelijk als financieel dit project blijven ondersteunen door mijn volle medewerking binnen de stuurgroep Digitale Radio Vlaanderen verder te zetten.”
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Dhondt

  Ik zou wel willen digitaal luisteren maar onderweg naar mijn werk zijn er twee zones waar geen ontvangst is. Ellendig dat er ano 2019 nog zoveel blinde vlekken zijn in Vlaanderen.

 • robrecht Peeters

  zoals men nu teruggrijpt naar de warme LP's zal hetzelfde gebeuren met de ' warme' FM en de DAB metaalklank

 • Guido De Deken

  Niet geloven. Men wil je doen geloven dat jij weer achter blijft. De regering beslist welke auto je zal kopen, hoe je woning er uit moet zien, welke radio je morgen moet kopen, welke regering zij willen vormen, waar en wanneer en hoe je kan of mag sterven.... het begint hier op een dictatuur te lijken. Gelukkig zit mijn tijd er bijna op en ik geniet van elk moment dat ik nog heb....oei de gazon en de afwas wacht.

 • Benny Raes

  Dus als iemand DAB+ in zijn wagen heeft, gaan ze ervan uit dat die ook effectief DAB+ gebruikt. Is een manier om je gelijk te halen bij een onderzoek. En is het verschil hoorbaar?

 • edmond scheurs

  raar zeer raar in het radio 2 nieuws van 4-11-2019 8h spreekt men van 16% hier spreekt men van een 25 % , nieuws hier is zoals op vtm effe overdrijven .