Kwart notarissen geeft klant aan die cash huis wil kopen

ANP
Een kwart van de notariskantoren heeft het afgelopen jaar klanten aangegeven die cash wilden betalen voor een huis. Al 842 mensen liepen tegen de lamp, zo meldt De Tijd.

Terwijl in 2011 amper één op de tien notariskantoren klanten die cash wilden betalen aangaven, is dat aantal nu gestegen tot één op de vier. Het voorbije jaar deden 312 van de 1.172 notariskantoren in België een aangifte bij de antiwitwascel. Vorig jaar waren er in totaal 967 aangiften, tegenover 319 drie jaar geleden. Dit jaar zijn er al 842 van dergelijke aangiften gebeurd.

Liefst 90 procent daarvan gaat over klanten die een huis willen kopen met cash geld. Sinds dit jaar is het verboden om nog met contant geld een woning te kopen, zelfs niet voor het voorschot of een klein deel van de aankoopprijs. Tot vorig jaar was dat wel nog mogelijk. "Vandaag is er geen enkele marge meer om bij de notaris betalingen te doen met contant geld", zegt Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Ook vastgoedmakelaars moeten pogingen om contant te betalen aangeven. Nochtans waren er vorig jaar maar 39 van de 8.800 vastgoedmakelaars die een klant verklikten.

Vandaag is er geen enkele marge meer om bij de notaris betalingen te doen met contant geld

Bart Van Opstal, Koninklijke Federatie van het Belgisch NotariaatReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.