Korting op energiefactuur Vlaamse gezinnen en kmo's

Photo News
De Vlaamse energieregulator Vreg stelt voor om een korting toe te kennen aan de Vlaamse gezinnen en kmo's op hun elektriciteits- en aardgasrekening in 2019 en 2020. Zo wil de regulator openstaande saldo's bij de distributienetbeheerders uit de periode 2010-2014 terug naar de klant laten vloeien. Een rekensom leert dat een gemiddeld gezin in 2019 en 2020 bijvoorbeeld telkens meer dan 40 euro korting zou krijgen op de energiefactuur (gas+elektriciteit). Het voorstel wordt nu voorgelegd voor consultatie.

Het voorstel moet de zogenaamde 'regulataire saldi' van de distributienetbeheerders (Eandis, Infrax, nu Fluvius) in de jaren 2010-2014 regelen. In die jaren bouwden zich verschillen op tussen de kosten van de elektriciteits- en aardgasdistributienetbeheerders en hun inkomsten uit de aanrekening van de distributienettarieven. Het gaat voornamelijk om tekorten bij elektriciteit en overschotten bij aardgas. Een groot deel wordt al voorlopig doorgerekend via de distributienettarieven.

Voor een gezin met een gemiddeld verbruik en gemiddeld over Vlaanderen geeft dit voorstel een korting op het onderdeel distributienettarieven van de elektriciteitsfactuur van circa 5 procent in 2019 en 2020 (ten opzichte van 2018). De korting op hun aardgasdistributienettarief bedraagt gemiddeld circa 8 procent.

En dan vertaald naar de reële factuur. Bij een gemiddeld gezin (2 ouders, 1 kind) namen de distributienettarieven volgens de website van de Vreg op jaarbasis, bij een doorsnee elektriciteitsverbruik, zowat 379 euro van de totale factuur van 935 euro in. De 5 procent korting komt dus overeen met net geen 19 euro. Voor aardgas is er sprake van 8 procent korting op de distributienettarieven: dat geeft zowat 22,5 euro korting.

Voor een bedrijf met een gemiddeld verbruik op het distributienet zou het voorstel voor zowel elektriciteit als aardgas leiden tot een korting op het distributienettarief van circa 7 procent in 2019 en 2020 (tegenover 2018).
Vorige maand raakte al een andere korting bekend, enkele euro's per jaar voor een gezin, omdat we in 2009-2017 te veel betaald hadden aan de federale energiebijdrage.
30 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • marie-jose Marie-José Anthonis

  En wie gelooft die leugenaars ???? ik niet

 • raf peeters

  Men moet daar niet over palaveren ,gewoon in vermindering brengen,gaan ze even het bekijken hoe ze naar alle waarschijnlijkheid de mensen even kunnen bedotten en alsnog het teveel ,lees gedeeltelijk of niet terug te betalen,daar gaat het meestal om, geld teruggeven dat al verdeeld is is blijkbaar niet zo makkelijk.

 • Marc Camp

  Waarom dit nieuws, omdat het straks verkiezingen zijn? We zullen in het stemhokje onthouden dat de BTW van 6 naar 21% ging en dat we de turteltax door ons keel geduwd kregen en daar bovenop de tommeltax die er ook nog is. Dat vergeten we dit keer niet.

 • Pieter Paulus

  En als POLTICI zoals immer klagende en zagende en bashende en vooral liegende rod beenderrrrsss spa hun zitpeningen bij deze maatschappijen laten vallen kan het nog minder

 • Peter Van de Velde

  Ooooo!! Maar dank u wel ! Mercie ! Dank u ! Dit maakt een verschil van € 3,3 per maand, amaaai zeg! Maar is wel maar een voorstel...