Koopschatter toont waarde van huizen

Anckaert
Wie de waarde van een onroerend goed wil laten schatten, kan sinds kort terecht op Koopschatter. De website is een initiatief van jurist Thomas Vanhee (29) uit Kortrijk en informaticus Javier Gutierrez Gonzalez (28) uit Brussel. "We doen het niet om makelaars of schatters te schofferen, onze site is enkel een aanvullend instrument én uniek in ons land", zegt Vanhee. "Doen wij al veel langer", reageert Kim Coppens van BillionHomes.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) lanceerde in april de nu razend populaire website Huurschatter, waarop huurders en verhuurders uitzoeken of ze een faire prijs betalen of vragen voor hun flat of woning. Nu komt daar dus Koopschatter bij, dat honderdduizenden adressen in ons land bevat, nadat vorig jaar ook het internationale billionhomes.com zijn opwachting maakte in Vlaanderen.

Hoe werkt Koopschatter.  Recente verkoopprijzen worden om het kwartaal op basis van cijfers van de overheid verkregen. Eerst moet je een adres invoeren. Daarna komen de parameters bewoonbare oppervlakte, oppervlakte van de grond, aantal slaapkamers en badkamers, aanwezigheid van terras, tuin en garage en staat van het gebouw aan de beurt. Binnen de minuut heb je resultaat.

"Dit is geen middel om de prijzen naar beneden te halen of makelaars of schatters aan te vallen, want we baseren ons enkel op objectieve gegevens", zegt Vanhee. "Je krijgt telkens een vork met een minimum- en maximumprijs. Hierbinnen valt de prijs van de woning of flat."

"Zij zijn allesbehalve uniek", reageert Coppens van BillionHomes.
"Wij zijn nu al meer dan 1 jaar bezig met onze site waar je gewoon het adres van een woning kan invullen en onmiddellijk de waarde, feiten en een volledige historiek van prijzen kan zien van elke individuele woning. Er staan dan 3 miljoen Belgische panden op onze website."