Exclusief voor abonnees

Kies je beter voor ouderschapsverlof of tijdskrediet? Twee formules vergeleken

Vooral moeders nemen ouderschapsverlof op, al tonen de cijfers dat vaders aan een inhaalbeweging bezig zijn.
pexels Vooral moeders nemen ouderschapsverlof op, al tonen de cijfers dat vaders aan een inhaalbeweging bezig zijn.
In de politiek gaan stemmen op om het vaderschapsverlof op te trekken van 10 naar 25 dagen en dit ook automatisch toe te kennen. Dat het ouderschapsverlof al jaren in stijgende lijn zit, is bekend. Maar welke formules bestaan er allemaal, waar heb je als werknemer recht op en hoeveel houd je per maand over? Wij spitten alle regels en bedragen uit.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andrea Claes

  Er is helemaal geen keuze. Je moet al je ouderschapsverlof opgenomen hebben vóór je tijdskrediet kunt nemen.

 • Marc Mijlemans

  En dan blijven de jongeren maar klagen dat het allemaal zoveel slechter is voor hen. Ik heb 16 maanden burgerdienst moeten doen, had 4 dagen vaderschapsverlof in totaal. En nu ben ik tegelijkertijd de eerste generatie die tot 67 moet werken. Mensen die midden jaren 60 zijn geboren zijn 2 x de pineut!

 • Emi De graeve

  vroeger was het leven eenvoudiger : men kon tenminste met een goed gevoel thuisblijven en tijd nemen voor de opvoeding en nadien om nadien terug aan de slag te gaan. Nu moet iedereen aan de slag om het bodemloze gat van de begroting te vullen. Velen worden van de gedwongen werk-gezinscombi natie blijkbaar niet vrolijker;

 • Bart Wijsdekkers

  Mooie reactie, Caroline. Ik neem mijn verlof wel niet op. Ik heb een beroep waar dat moeilijk kan, maar ik vind wel dat dit moet kunnen. Er zijn andere uitgaven die eerder kunnen wegvallen. Werkloosheid tot een jaar beperken bijvoorbeeld, strengere controle voor langdurig zieken. Hiermee bedoel ik niet mensen die echt ziek zijn... Een leefloon is al helemaal weggesmeten geld. Die krijgen meer dan de ouderschapsvergoeding en moeten zelfs niet actief zoeken naar werk.

 • Peter Buyck

  Ik merk dat we ook voor de sociale zekerheid richting 'rijk-arm' gaan. Wie geld heeft mag aan kinderen denken, zo niet moet men maar akkoord gaan met inkomstenverlies... De werkzoekenden worden verweten lui te zijn, zieken worden verweten profiteurs te zijn... Is dat de westerse norm van beschaving?