Kan u als belegger tegen een stootje?

Meer risico nemen loont, maar de verliezen zijn zwaar als het fout loopt.
Shutterstock Meer risico nemen loont, maar de verliezen zijn zwaar als het fout loopt.
Bent u voorzichtig van aard, zeker als het op uw financiën aankomt? Of bent u net bereid flink risico te nemen? Doorgewinterde beleggers weten: wie risico neemt, haalt potentieel een veel hogere opbrengst. Dat u flink meer verlies kan lijden als het tegenzit op de financiële markten, neemt u er voor lief bij.

Wie wint het meeste?

Nemen we KBC Privileged Portfolio als voorbeeld. Dit fonds van KBC investeert in o.a. aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. Er is een ‘defensive’-versie voor beleggers die geen grote risico’s willen nemen, een ‘dynamic’-optie voor wie wel wat risico’s aankan en een ‘highly dynamic’-keuze voor wie bewust risico’s opzoekt om dat stevig extra rendement te realiseren.

Vergelijkende tabel KBC Privileged Portfolio
spaargids.be Vergelijkende tabel KBC Privileged Portfolio

Wat leert deze tabel?

* Meer risico nemen, betekent een hogere opbrengst op termijn.

* Wanneer het tegenzit, krijgt u met de meer risicovolle aanpak wel de volle laag. Wie in 2008 - het jaar van de bankencrisis - in highly dynamic belegde, zag zijn investering met 36% in waarde dalen. Bij de ‘defensive’-formule bedroeg de terugval ‘slechts’ 16%.

* In de meer vette jaren, loont de dynamische aanpak natuurlijk ook veel meer. In 2009 herstelde de ‘highly dynamic’ zich met een +24,1%, de ‘defensive’ ‘slechts’ met +13%.

Lees ook:

Kunt u beleggen met een bescheiden budget

Recordaantal Belgen heeft een pensioenspaarfonds

Zo spaart u een miljoen tegen uw pensioen

Bron: spaargids.be.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sven Kerstens

  Koop al jaren vintage Rolex horloge s. Nog nooit in waarde gezakt. Kan geen enkele bank of adviseur aan tippen aan dat rendement.

 • DIRK VAN DESSEL

  "Risico spreiden" en op termijn kijken wat het rendement is.

 • Paul Vandekerckhove

  Het kwam onlangs bij me op , .... Ik hoorde nog geen enkele boer klagen over zijn verlies bij arco... misschien hadden ze bij de boerenbond goeie raadgevers ? ...

 • Mark Van Belleghem

  Risco is groter om geld aan een bank toe te vertrouwen dan zelfstandig aandelen te kopen op de beurs.

 • fien De Coninck

  Ik zit al jaren in facebook, googl, apple, booking : mooie belastingvrije meerwaardes; natuurlijk gaat dat is op en neer maar over 5 jaar bekeken is het rendement ongelooflijk;