Exclusief voor abonnees

Kan je nog voordeel doen met een nieuwbouw, en wat met de rentes na afschaffing van de woonbonus? Onze expert beantwoordt al je vragen

Voor veel renovaties kan je premies aanvragen, waaronder voor dakisolatie.
Vlaamse Confederatie Bouw Voor veel renovaties kan je premies aanvragen, waaronder voor dakisolatie.
Sinds 1 januari dit jaar is de woonbonus afgeschaft, wie vandaag een huis koopt, kan de lening daarvoor niet meer fiscaal inbrengen. Over die afschaffing van de woonbonus is al veel inkt gevloeid, maar er blijven veel vragen. Zowel voor wie nu wil kopen of verbouwen als voor wie al een lening heeft. Dit zijn jullie meest gestelde vragen. Mét antwoord van onze expert Michaël Van Droogenbroeck.

1. Als ik nu een huis koop, wat krijg ik dan in plaats van de woonbonus?

Sinds 1 januari geldt de woonbonus niet meer, maar ook de registratierechten zijn verlaagd. Dat is de belasting die u betaalt op de aankoopsom van het huis of appartement dat u koopt. Die registratierechten bedroegen tot eind vorig jaar nog 7%, vandaag is dat 6%. Voorwaarde is wel dat het uw enige woning is. Als de woning ook ingrijpend energetisch wordt gerenoveerd, dan dalen die registratierechten tot 5%.

2. Als ik mijn woning verkoop en een nieuwe koop, maar de lening behoud, blijft de woonbonus dan gelden?

Ja. Als u uw oude woning verkoopt om een nieuwe te kopen of bouwen, dan kan u het fiscaal voordeel van de woonbonus behouden wanneer u een hypotheekruil of pandwissel doet. Dan verschuift u uw bestaande hypotheek op een pand naar een nieuwe woning. Dan betaalt u met het geld dat u hebt gekregen voor uw oude woning, de vorige eigenaar van uw nieuwe woning en betaalt u de bestaande lening verder af voor uw nieuwe woning.

3. Wat als ik met de lage rente mijn lening herfinancier, verlies ik dan de woonbonus?

Nee. Als u uw bestaande lening heronderhandelt, dan kan u gewoon van de woonbonus blijven genieten. Zo’n herfinanciering wordt beschouwd als een voortzetting van uw oorspronkelijke lening. Dat geldt zowel voor een her­financiering bij uw oorspronkelijke bank als bij een andere bank. Anders is het als u een wederopname doet van uw lening, wanneer u geld bijleent om bijvoorbeeld een verbouwing te betalen. Die wederopname zal onder het nieuwe regime vallen en daar zal u geen recht op het fiscaal voordeel meer voor hebben.

4. Gaan de huizenprijzen dalen, nu de woonbonus is afgeschaft?

Dat is de vraag van 1 miljoen. Het is in elk geval de bedoeling van de wetgever, dat de huizenprijzen op termijn wat dalen, en dat het dus goedkoper wordt om te kopen. Of dat ook zal gebeuren, zal de komende maanden moeten blijken. Wat notarissen wel vaststellen, is dat het aantal vastgoedtransacties sinds eind vorig jaar is teruggevallen. Reden is uiteraard dat er tot dan een stormloop was op vastgoed, om zo nog van de woonbonus te kunnen genieten. Dat heeft er ook voor gezorgd dat de prijzen van vastgoed vorig jaar nog maar eens zijn gestegen. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of met de afschaffing van de woonbonus ook de daling van de prijzen is ingezet.

5. Zal de rente op leningen stijgen, nu de woonbonus is afgeschaft?

Het ene heeft niets met het andere te maken. De rente staat vandaag historisch laag, maar dat heeft alles te maken met het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Volgens de rentebarometer van de Immotheker is de gemiddelde rente de voorbije weken weer wat gezakt. Wie nu op 20 jaar leent met een vaste rentevoet betaalt, volgens de rentebarometer, zowat 1,6% rente. Maar wie stevig onderhandelt, kan daar wellicht zelfs onder gaan.

6. Als ik nu een nieuwbouw zet, doe ik dan nog ergens voordeel?

Ja. Als u dat energiezuinig doet, dan kan u daar een tijdelijke verlaging van de onroerende voorheffing voor krijgen. De onroerende voorheffing is een gewestelijke belasting op vastgoed die u jaarlijks moet betalen. De hoogte ervan wordt berekend op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen van uw vastgoed. Wie een nieuwe woning of appartement bouwt (of herbouwt na een volledige afbraak), en dat erg energiezuinig doet, kan een tijdelijke verlaging van die onroerende voorheffing krijgen. Elke nieuwe woning moet aan de wettelijke energienorm (het E-peil) voldoen. Als het E-peil dat aan uw nieuwbouw wordt toegekend aanzienlijk lager ligt dan de norm, dan krijgt u die vermindering. Die korting bedraagt 50% of 100% en geldt voor een periode van 5 jaar. De korting hangt af van het jaar van de bouwaanvraag en van het E-peil van uw woning.

7. Op welke premies kan ik nu nog aanspraak maken voor mijn huis?

Er zijn er wel wat en al die premies hebben te maken met het energiezuiniger maken van uw bestaande woning. Er zijn een heleboel premies, die ook kunnen gecombineerd worden waar u dan een extra premie voor krijgt. Dit zijn de belangrijkste:

• Premie voor dakisolatie: Van plan om binnenkort dakisolatie te leggen? Volgens de dakisolatienorm moet elke woning in Vlaanderen van dak­isolatie zijn voorzien. Los van die norm is het ook financieel interessant, want door de lagere verwarmingskosten verdient die investering zichzelf terug. De premie voor het plaatsen van dak- of zolder­isolatie bedraagt 4 euro per vierkante meter als u het door een aannemer laat plaatsen en 2 euro per vierkante meter als u dat zelf doet.

• Premie voor het isoleren van muren: Ook voor het isoleren van één of meer buitengevels aan een bestaande woning kan u een premie krijgen, op voorwaarde dat een aannemer dat doet. De hoogte van de premie hangt af van de manier waarop u isoleert. Isoleert u aan de binnenkant of de buitenkant, dan krijgt u 15 euro per vierkante meter geïsoleerd geveloppervlak. Isoleert u de spouw, dan is dat 5 euro per vierkante meter. Ook het gebruikte isolatiemateriaal en de plaatsing moeten aan enkele voorwaarden voldoen. De werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid, ofwel worden opgevolgd door een architect met controle op de uitvoering van de werken.

• Premie voor vloerisolatie: Als u de vloer (of het kelderplafond) laat isoleren door een aannemer kan u ook een premie aanvragen. Die bedraagt 6 euro per vierkante meter geïsoleerde vloeroppervlak. Hou daar dus rekening mee als u uw kostenplaatje berekent. Het isolatiemateriaal en de plaatsing moeten aan enkele specifieke voorwaarden voldoen.

• Premie voor hoogrendementsbeglazing: Vanaf dit jaar is ook de zogeheten dubbelglasnorm in werking getreden. Als uw woning enkel glas heeft zal dat geleidelijk aan zwaarder doorwegen in de beoordeling van de woningkwaliteit en kan dat vanaf 2023 leiden tot de ongeschiktverklaring van uw woning. Dat moet mensen aanmoedigen om het enkel glas in hun woning te vervangen. Om dat extra te stimuleren kan u als u dat doet ook een premie aanvragen. Die bedraagt 8 euro per vierkante meter beglazing.

• Premie voor zonneboiler: Een zonneboiler voor vier personen kost gemiddeld 4.000 euro (exclusief btw). De premie bedraagt maximum 40% van de factuur, en kan niet hoger zijn dan 2.750 euro.

• Premie voor warmtepomp: De premie voor een warmtepomp geldt voor bestaande woningen, maar ook voor nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag tot 31 december 2019. De premie is afhankelijk van het type warmtepomp en bedraagt maximum 40% van het factuurbedrag. De premie wordt verdubbeld als u de warmtepomp plaatst ter vervanging van elektrische verwarming of als uw woning in een gebied zonder aardgasnet ligt.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Onze financieel expert laat zien hoe je belegt vanuit je luie zetel: trackers volgen alle aandelen op

Het depositofonds staat garant voor 100.000 euro spaargeld per rekening: wat als het toch fout loopt?

‘Slapend rijk’ door te investeren in vastgoed? Dit brengt verhuren echt op
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • andre wouters

  Alles wat ge van de regering krijgt geef je dik en dubbel terug.

 • Geert De Winne

  Ik koop me wel in Spanje een huis !!

 • Jan Boden

  Het zal mijn tijd allemaal wel duren, nadien mogen ze mijn kot afbreken.

 • Tine Roebben

  Denk foute info ivm warmtepomp,vind nergens info voor woning gebouwd na 2013 met recht op die premie

 • Bob Boomer

  't Zal mij allemaal worst wezen. Want zeg nou zelf: " Wat heb je aan al die investeringen als je je kop hebt gelegd ?" Wie is daar beter van geworden !