Kan je met een zwakke gezondheid toch een betaalbare schuldsaldoverzekering krijgen?

Beeld ter illustratie
Thinkstock Beeld ter illustratie
Kampt u met gezondheidsproblemen? Dan bestaat de kans dat u moeilijk een verzekeringsmaatschappij vindt die u een (betaalbare) schuldsaldoverzekering wil verlenen. Gelukkig bestaat er zoiets als een Opvolgingsbureau, waar u bij kan aankloppen.

Een schuldsaldoverzekering dekt u in tegen de gevolgen van een vroegtijdig overlijden. Als u bijvoorbeeld overlijdt voor u uw woonlening afbetaalde, dan betaalt de verzekeringsmaatschappij het uitstaande saldo - zo zijn uw partner en andere erfgenamen alvast gevrijwaard van de afbetalingsverplichting.

Extra risico

U kan de schuldsaldo dus beschouwen als een overlijdensdekking. Chronische ziekten, ernstige gezondheidsklachten: de kans bestaat dat ze uw levensverwachting beïnvloeden. Bijgevolg neemt het risico op een vroegtijdig overlijden voor de verzekeraar toe. Om dat te compenseren, kan hij beslissen om u een veel hogere premie aan te rekenen of om u zelfs geen verzekering toe te staan.

Lees ook: Kies ik voor een eenmalige premie of voor een maandelijkse betaling van mijn schuldsaldoverzekering?

Wat doet u best?

U krijgt nergens een akkoord voor een - betaalbare - schuldsaldoverzekering? Of u moet bovenop de gewone premie een bijpremie van maar liefst 75 procent extra ophoesten? Dan kan u met uw dossier naar het Opvolgingsbureau voor Schuldsaldoverzekeringen. Zij bekijken dan samen met u of ze de verzekeraars kunnen bewegen tot meer inschikkelijkheid.

Wordt u geconfronteerd met een bijpremie van minstens 125%, dan zal een Compensatiekas de betaling van het deel boven die 125% overnemen.

Alle informatie over de schuldsaldoverzekering, leest u hier.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Is het nog zinvol om uw woonlening te heronderhandelen?

Stop ook een reisverzekering in uw bagage

Ben ik te oud om nog te lenen?

Bronspaargids.be.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jozef lenaers

  Mensen wat maakt het uit .Ga jij nog leven achter de dood ? maak veel schulden en profiteer .Dan moet je geen verzekering hebben ,En die achter blijven moeten zelfs hun plan trekken .Heel simpel

 • Marc Van der Vloedt

  Misschien eens de "lekken" van HR en controle artsen onder de loep nemen ! Want blijkbaar weten zij hoe ze de kosten kunnen drukken bij de uitbetalingen van verzekeringen en de risico analyses en profielen bijsturen. (hé... Ingrid)

 • Alain Stuker

  Let op: bij een schuldsaldo verzekering moet je de betaling niet automatisch laten overgaan naar de bank of verzekeringsmaatschappij maar naar een persoon die je zelf kiest. Die kan dan later de zaak afhandelen. De bank maakt je wijs dat zij de eerste begunstigde zijn...dat is gewoon je eigen keuze.

 • Nils De Vriendt

  Een schande dat alles boven 125% wordt bijgelegd. De verzekering zuigt dus naar hartelust geld naar binnen

 • Jorn Neeus

  Vanwege hartritmestoornissen en obesitas betaal ik alleen om de drie maanden 473 euro schuldsaldo, dat legt behoorlijk wat druk op het budget...goede tip dit.