Kamer pakt schuldenindustrie aan: factuur voortaan binnen de week, eerste herinnering altijd gratis

photo_news
Er komt een plafond op de invorderingskosten voor onbetaalde facturen. De eerste herinnering van een onbetaalde factuur wordt ook gratis. De Kamercommissie Economie heeft daarover vanochtend unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd. De plenaire vergadering moet nog wel groen licht geven. Wellicht wordt de wet volgend voorjaar van kracht.

De invordering van openstaande facturen zorgt soms voor misbruiken. Hoge invorderingskosten zorgen er voor dat mensen die al betalingsmoeilijkheden hebben nog dieper in de schulden zakken.

Compromistekst

In de Kamer hadden PS, sp.a en CD&V wetsvoorstellen ingediend om die overmatige schuldenlast aan te pakken. Vanochtend raakten ze het eens over een compromistekst, die dus eenparig werd goedgekeurd.

Het wetsvoorstel geeft consumenten twintig dagen de tijd om hun facturen te betalen. Daarna volgt een eerste - en dat is nieuw - kosteloze herinnering. Na die eerste herinneringsbrief heeft de consument nog tien dagen om te betalen.

Maximaal 10 procent kosten

Als de consument dan niet betaalt, kunnen er invorderingskosten aangerekend worden. Maar die zijn niet langer onbeperkt. Bij een factuur onder de 400 euro, bijvoorbeeld, kan er maximum 40 euro aan kosten bijkomen. De bijkomende kost mag de werkelijke kost niet overschrijden en mag maximaal 10 procent van de hoofdschuld zijn voor bedragen tussen de 400 en de 5.000 euro. Hoe hoger de schuld, hoe lager dat percentage.

Ondernemingen moeten bovendien binnen de zeven dagen laten weten hoeveel het verschuldigde bedrag is en hun factuur versturen. Zo moeten consumenten geen maanden meer wachten op bijvoorbeeld een ziekenhuisfactuur.

De minnelijke invordering en dus ook de bijkomende kosten worden on hold gezet wanneer de schuldenaar om een afbetalingsplan verzoekt, in budgetbegeleiding zit bij bemiddelingsdiensten van OCMW of het CAW of een schuldbemiddeling aanvraagt. Wanneer advocaten of gerechtsdeurwaarders deze minnelijke invordering doen voor een onderneming zullen zij vanaf nu worden gecontroleerd door de FOD Economie in plaats van door hun eigen tuchtorganen.

“Inning moet menselijk zijn”

“Dat wie arm is, de allergrootste moeite heeft om een factuur of een schuld te betalen, weten we al lang. Maar het kan toch niet dat de factuur zelf arm maakt. Dat één onbetaalde factuur van 50 euro op korte tijd een schuld of een eindfactuur oplevert van uiteindelijk duizenden euro’s, door incassobureaus en rappels, is onaanvaardbaar. Een factuur of schuld moet altijd betaald worden, maar de inning en de afhandeling ervan moet menselijk zijn”, zegt sp.a-Kamerlid Melissa Depraetere.

“Consumenten die het moeilijk hebben om hun rekeningen te betalen moeten niet nog dieper in de problemen geduwd worden door de hoge invorderingskosten. Handelaars hebben er ook geen baat bij dat meer consumenten in de schulden geraken. Ook zij willen dat hun factuur worden betaald”, zegt ook Leen Dierick (CD&V).

Bouwunie vindt termijn “onaanvaardbaar”

Bouwunie, de unie van kmo’s uit de bouwsector, is niet te spreken over de verplichte termijn van twintig dagen die consumenten zullen krijgen om hun facturen te betalen. De Kamercommissie Economie keurde daarover woensdag unaniem een wetsvoorstel goed. “In onze sector is een termijn van 8 tot 15 dagen zeer gangbaar. Het kan niet de bedoeling zijn dat ondernemers bank moeten spelen voor hun klanten”, zegt gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Jean-Pierre Waeytens.

Bouwunie vreest dat door de “goedbedoelde maatregel” het betalingsprobleem van de klant wordt doorgeschoven naar de bouwondernemer. “Het is begrijpelijk dat men drempels oplegt voor de bijkomende kosten die gepaard gaan met het laattijdig betalen van facturen. De regel die een minimumbetaaltermijn van twintig dagen voorziet, gaat echter veel te ver en breekt in op bestaande goedwerkende procedures en termijnen. Deze maatregel schiet zijn doel voorbij en is wat ons betreft onaanvaardbaar. In de bouwsector zijn kortere termijnen gangbaar en die worden ook aanvaard door de consument. Bovendien zijn de investeringen die de aannemer draagt vaak aanzienlijk. Een verplichte termijn van twintig dagen legt een bom onder de solvabiliteit van een aantal van onze ondernemers”, zegt Waeytens.

Dat een eerste betalingsherinnering gratis moet zijn, is voor Bouwunie geen probleem. “Dat is bij zelfstandigen en kmo’s in de meeste gevallen nu al zo. Ondernemers willen vooral dat de facturen betaald worden en zijn niet bezig met hoge invorderingskosten”. 

Als we weten dat nu al een kwart van de faillissementen te maken heeft met wanbetalers is deze maatregel de doodsteek van heel wat ondernemers

NSZ

NSZ: “Gevaarlijk domino-effect”

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is niet te spreken over de nieuwe regels. “Vandaag bepalen ondernemingen in alle vrijheid de betalingstermijn en de eventuele kosten bij onbetaalde facturen, weliswaar met respect voor de huidige consumentenwetgeving. Bij het ondertekenen van het contract gaat de consument akkoord met deze voorwaarden. Indien dat niet zo is, dan wordt die verondersteld niet te tekenen”, zegt voorzitter Christine Mattheeuws. 

NSZ pleit ervoor om deze vrijheid te behouden. “Als we weten dat nu al een kwart van de faillissementen te maken heeft met wanbetalers is deze maatregel de doodsteek van heel wat ondernemers”, klinkt het. “Dit zal voor een gevaarlijk domino-effect zorgen met heel wat faillissementen tot gevolg én zal vele consumenten aanzetten tot (nog) meer roekeloos koopgedrag met een stapel onbetaalde facturen als gevolg”.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Men zou een onderscheid moeten maken tss een KMO en een multinational. De overlast die onbetaalde facturen met zich meebrengt weegt veel zwaarder door bij een eenmansbedrijf dan bij een grote onderneming. Dat de kost met max 10% verhoogd mag worden is belachelijk. Die kost is veel hoger bij kleine bedragen. Er mag ook een eind komen aan de hoge bescherming van mensen met een laag inkomen: die ontspringen gewoon de dans.

 • Fonz Ooms

  Geldt dit ook voor de overheid ?

 • Noël Claes

  Kamer pakt schuldenindustrie aan, behoren daar ook de ministeries bij ??

 • GUIDO VANHERCK

  Gaat de overheid nu eindelijk ook eens op tijd betalen. Regels opleggen aan gans België en zelf niet in orde zijn. Crapuul, ze moesten jullie allemaal voor het vuurpeloton zetten en gewoon afschieten. Zakkenvullers, ik zou ‘S morgens niet voor de spiegel kunnen staan, hopelijk liegen jullie minder tegen jullie partner. Uitschot zijn jullie

 • Annie Broeckx

  Iemand die schulden maakt ( buiten ziekte) moeten verplicht worden eender welk werk aan te nemen tot de schuld is afgebouwd.Verder zouden ze aankopen op afbetaling geweigerd moeten worden.Er is meer volk aan het werk voor schuldenaars dan in de zorg.