Exclusief voor abonnees

Is sparen voor een aanvullend pensioen wel voor iedereen interessant?

Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck rekent uit wanneer pensioensparen via de werkgever interessant is.
Shutterstock Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck rekent uit wanneer pensioensparen via de werkgever interessant is.
Meer dan 3 miljoen werknemers sparen voor hun pensioen via hun werkgever. In al die gevallen biedt die hen een aanvullend pensioen­plan aan. Als dat in uw bedrijf nog niet zo is, dan kan u sinds kort zelf het initiatief nemen om een stukje loon in te ruilen om voor zo’n aanvullend pensioen te sparen. Ook zelfstandigen kunnen dat. En op termijn ook contractuele ambtenaren. Maar is het ook interessant?

Het aanvullend pensioen, of het pensioensparen via de werkgever, wordt ‘de tweede pen­sioenpijler’ genoemd. De eerste pijler, het wettelijk pensioen, is de uitkering waarop u vanaf uw pensionering maandelijks recht hebt. Hoe hoog dat bedrag vermoedelijk zal zijn, kan u via de site www.mypension.be makkelijk vinden. Dat wettelijk pensioen kan worden aangevuld met de twee andere pijlers, te beginnen dus met het aanvullend pensioen dat u via uw werkgever bij elkaar hebt gespaard (de tweede pijler) en met het individueel pensioensparen, wat iedereen vanaf zijn achttiende kan doen (de derde pijler).

De regering-Michel wou de tweede pijler, het aanvullend pensioen, voor zoveel mogelijk werknemers toegankelijk maken. Daarom zijn er de voorbije maanden en jaren enkele nieuwe mogelijkheden bijgekomen. Wat betekent dat voor u?

Aanvullend pensioen via werkgever

Ongeveer twee op de drie werknemers in ons land bouwen een aanvullend pensioen op omdat hun werkgever dat aanbiedt. Als die dat doet, dan bent u als werknemer automatisch aangesloten. Dat aanvullend pensioen wordt opgebouwd via een groepsverzekering of een pensioenfonds. De werkgever stort maandelijks of jaarlijks premies, in sommige gevallen ook aangevuld met uw eigen bijdrage als werknemer. Op die premies moet de werkgever een minimumrendement van 1,75% waarborgen. U kan dat aanvullend pensioen het best opnemen op het moment dat u de wettelijke pensioenleeftijd bereikt (65 jaar op dit moment). In dat geval betaalt u een bedrijfsvoorheffing van 10% naast de Riziv-bijdrage van 3,55% en de solidariteitstaks (van 0 tot 2%).

Interessant? Absoluut. Het aanvullend pensioen is een mooi extralegaal voordeel en is fiscaal interessant.

Vrij aanvullend pensioen  voor werknemers

Wie geen groepsverzekering krijgt van zijn werkgever, kan sinds kort zelf aan aanvullend pensioensparen doen. Het initiatief daarvoor ligt bij u als werknemer. Eerst moet u zelf een contract afsluiten bij een verzekeraar of een pensioeninstelling. AXA biedt zo’n plan nu al aan. Allianz, Belfius Insurance en P&V Group komen daar binnenkort mee.

Wanneer u dat contract hebt afgesloten, krijgt u een formulier voor uw werkgever waarin u hem toestemming geeft om maandelijks een percentage van uw loon door te storten. U mag zelf bepalen hoeveel, maar er is wel een bovengrens: 1.600 euro per jaar of 3% van uw brutojaarloon van 2 jaar geleden.

Net zoals bij het individuele pensioensparen krijgt u op het gestorte bedrag een belastingvermindering van 30%, maar u moet wel 10% belasting betalen op het eindkapitaal en op het moment van uitbetaling. Daarnaast komen er ook andere fiscale lasten: een premietaks van 4,4%, een Riziv-bijdrage van 3,55% en een solidariteitsbijdrage van 0 tot 2%. Bovendien rekenen verzekeringsinstellingen ook instapkosten aan — die kunnen oplopen tot 6% — en vaak ook jaarlijkse beheerskosten. Die combinatie van fiscale lasten en kosten wegen uiteraard op het rendement. Dat is bij het vrij aanvullend pensioen, anders dan bij de groepsverzekering, niet gegarandeerd en hangt dus af van het risico-niveau dat u kiest.

Interessant? Niet noodzakelijk. Het vrij aanvullend pensioen staat nog in de kinderschoenen, het aanbod is bovendien nog klein en het is voor werknemers ook behoorlijk complex. Daarnaast is er ook het nadeel van de fiscale lasten en de kosten, terwijl u — in tegenstelling tot het ‘gewone’ aanvullend pensioensparen — geen recht hebt op een gewaarborgd rendement. Fiscalisten raden daarom dan ook aan eerst het individueel pensioensparen en het langetermijnsparen te benutten, en dan pas het vrij aanvullend pensioen te overwegen.

Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen

Ook als zelfstandige kan u sparen voor een aanvullend pensioen. U kan dat doen als u zelfstandige in hoofdberoep bent, maar ook als u als zelfstandige in bijberoep werkt — op voorwaarde dat u sociale bijdragen betaalt die gelijkwaardig zijn aan die van een zelfstandige in hoofdberoep. U kiest zelf hoe vaak u uw premies stort (maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks) en hoeveel premie u stort. Het minimum bedraagt 100 euro per jaar, het maximum 3.257 euro (8,17% van uw belastbaar netto-jaarinkomen) of 3.747 euro (9,4% van uw belastbaar netto-jaarinkomen) als u voor het sociale vrij aanvullend pensioen kiest. Dat combineert de pensioenopbouw met een beperkte sociale bescherming.

De stortingen zijn volledig fiscaal aftrekbaar. Daarnaast betaalt u ook minder sociale bijdragen, want het inkomen waarop de sociale­zekerheidsbijdragen worden berekend wordt verminderd via de premie die u betaalt voor het aanvullend pensioen. Het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen is gekoppeld aan een spaarverzekering met een gewaarborgde — maar op dit moment lage — rente en een eventuele winstdeelname. Fiscaal moet u rekening houden met de Riziv-bijdrage van 3,55% en de solidariteitsbijdrage (van 0 tot 2%). Het kapitaal zelf wordt niet in één keer belast, maar via de personenbelasting gespreid in de tijd op basis van een fictieve rente.

Interessant? Absoluut. Het wettelijk pensioen van zelfstandigen is laag, waardoor een aanvullend pensioen zeker nuttig is. Maar bovenal is het fiscaal veruit de meest interessante formule voor zelfstan­digen om aan pensioenopbouw te doen. Het nadeel is dat de maximumbedragen beperkt zijn. Zelfstandigen met een hoog inkomen kunnen daarom ook naar andere manieren kijken om hun pensioen op te bouwen. Dat kan uiteraard via het individuele pensioensparen, maar naast het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen is er ook de individuele pensioentoezegging (IPT) en de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ). De IPT is bedoeld voor zelfstandigen met een vennootschap, de POZ voor zelfstandigen die via een eenmanszaak werken.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vindt u hier.

Lees ook binnen HLN+:

Digitale energiemeter definitief goedgekeurd: wat met uw zonnepanelen?

Aanvullend pensioen bijeengespaard, maar weg bij werkgever? Dit zijn uw opties

Vastgoed kopen om te verhuren: is dat de investering waard?
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.