Is het einde van cash geld echt nabij?

To cash or not to cash: zoveel baar geld aanvaardt winkelier

Steven Richardson/grafische cel HLN
Cash geld is zo oud als de straat, maar is het straks ook helemaal out? Het aantal elektronische en mobiele betalingen zit alleszins stevig in de lift, wat het einde van cash geld wat dichterbij brengt. Hoever kom je nog met cash geld? En wat zijn de voordelen? 

Als klant in een winkel mag u niet onbeperkt met cash betalen. De limiet ligt op 3.000 euro, inclusief btw. Concreet houdt dat in dat u het hele bedrag cash mag betalen als de rekening minder dan 3.000 euro bedraagt. Overschrijdt je die 3.000 euro, dan mag u maximaal 3.000 euro cash betalen. Een voorbeeld: de auto die u wilt kopen, kost 15.000 euro. U mag maximaal 3.000 euro contant betalen, de rest betaalt u met een overschrijving of kredietkaart. De wet geldt voor alle betalingen tussen consument en handelaar, maar níet tussen consumenten onderling. Als u uw auto voor 5.000 euro doorverkoopt aan een andere particulier, mag die wel de totale som cash betalen.

Je hebt 23% van dit artikel gelezen
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mike Bemelmans

  Als je rijk wil worden heb je alleen cash geld nodig. Cash is nog steeds the king.

 • Chris Bollen

  dan geef je al de controle over naar de overheid. En wat als het netwerk/stroom uitvalt ? dan is er geen enkele betaling meer mogelijk.

 • Ronald Van Beneden

  Als we het Chinese voorbeeld nemen en ons onderwerpen aan een cashloze maatschappij geven we onze vrijheid af en leveren we ons over aan de willekeur van de machthebber die via sociale controle kan bepalen wie recht heeft op geld en wie niet.

 • Jean Paul Peelos

  Geen zwarte kousen meer. Bij financiële crisis 1 druk op de knop en niemand kan nog aan zijn of haar geld. Geen bank-run en negatieve intrest zo verrekend. Volledige financiële controle over de hele natie.

 • Jan hertogs

  Hoe gaan de zelfstandigen en de elite wegkomen met hun zwart geld als het geld verdwijnt? Dat betekent dat de waarde van geld "nul" is!