Invoering digitale meter half jaar uitgesteld

De slimme meter vertelt bijvoorbeeld op welk moment van de dag het goedkoopste is om uw wasmachine te gebruiken.
RV De slimme meter vertelt bijvoorbeeld op welk moment van de dag het goedkoopste is om uw wasmachine te gebruiken.
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zal de plaatsing van de digitale meter een half jaar uitstellen, tot 1 juli 2019, aangezien het bedrijf dat de aanbesteding binnenhaalde de meters niet op tijd kan leveren. 

In één beweging zal hij ook de plaatsing bij mensen met zonnepanelen voorlopig opschorten. “De aanbesteding door Fluvius gebeurde ruim op tijd, maar meters die er niet zijn kunnen nu eenmaal niet geplaatst worden” zegt Bart Tommelein. 

De aanbesteding werd nochtans begin 2017 al gelanceerd en de opdracht werd in december vorig jaar gegund. Doordat de digitale meters niet op tijd geleverd worden, lopen ook de proefprojecten vertraging op. Die proefprojecten zijn belangrijk om er zeker van te zijn dat de plaatsing vlot kan verlopen. “Ik ga ervan uit dat Fluvius de nodige stappen zal zetten om een schadevergoeding te eisen voor de laattijdige levering. En ik verwacht van de netbeheerder dat de uitrol van de digitale meters vanaf 1 juli vlot en vlekkeloos verloopt”, aldus Tommelein.

Bezitters van zonnepanelen

Er was ook onduidelijkheid ontstaan over de gevolgen van de digitale meter voor bezitters van zonnepanelen. Die kunnen nu genieten van een terugdraaiende teller, maar het stond niet vast dat de nieuwe technologie hen hetzelfde voordeel kon geven. Tommelein beslist nu om de plaatsing van de digitale meter bij mensen met zonnepanelen on hold te zetten. “zolang er geen duidelijkheid is over de terugdraaiende teller, zullen we de digitale meter niet prioritair plaatsen bij mensen die al zonnepanelen op hun dak hebben.” 

Gebruikers met zonnepanelen waren een van de prioritaire doelgroepen voor een digitale meter, naast nieuwe huizen, huizen met een ingrijpende energetische renovatie en gebruikers met een budgetmeter.
130 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Talman

  Testen in het UK toonden dat consumenten na enkele maanden hun belangstelling verliezen. Besparing door je was ofzo te starten als stroom goedkoop is bleek niet bijzonder. De kost van die meters??. Ze gaan maar een 10-15 jaar mee. Verplaatsingen, productie, vervanging. Hoeveel milieuschade houdt dat in? En waarom zo'n digitale meter in de gemene delen v e appartementsgebouw?

 • jo vandenberghe

  Kan toch niet zo moeilijk zijn een digitale meter die ook achteruit kan gaan?

 • Tom Faes

  Eerst uwe rommel in Vlaanderen oplossen voor de Tommelein burgemeester mag worden . Het probleem over de verkiezingen tillen en dan met stille trom eronderuit muizen ,neen Tommelein of denk je nu echt dat we je niet doorhebben !

 • Patrick De pauw

  dat metertje dient alleen dat zij(eandis) controle kunnen hebben vanuit hun zeteltje en ons vanop afstand kunnen afsluiten en bespieden!!

 • Jean Van de Woestyne

  Die "slimme" meter neemt een stuk van je privacy weg, is brandgevaarlijk, en men kan de schommelingen van de energietarieven aan real time berekenen.Men kan vanop afstand iemand afsluiten, het aantal geleverde tijdelijk kW verminderen, en last but not least geven die dingen enorm veel straling af.Daarom wil Tommelein dit zo vlug mogelijk ingevoerd krijgen.