Invoer stroom piekt en komt nu al in buurt van maximumcapaciteit

EPA
België flirt vandaag al met de grenzen van de mogelijke stroominvoer. Gisteren liep de importcapaciteit op tot liefst 4.941 megawatt, iets wat nog nooit is gebeurd. Het gaat zelfs om bijna de helft van alle stroomverbruik, schrijven De Standaard en de Gazet van Antwerpen.

Electrabel liet eergisteren weten dat de kerncentrales Tihange 3 en 2 niet zouden heropstarten in september en oktober, maar pas in maart en juni volgend jaar. Daardoor zal in november enkel Doel 3 draaien, waardoor stroomtekorten dreigen. 

Volgens de kranten geldt de toestand nu als een voorproefje van de situatie die in november dreigt te ontstaan. Door de dreigende stroomtekorten zullen we moeten rekenen op de hulp van de buurlanden.

De huidige importcapaciteit van bijna 5.000 megawatt, die vooral uit Frankrijk komt, komt nu al in de buurt van de maximale importmogelijkheid, klinkt het. Volgens de kranten is die voor komende winter door Elia begroot op 5.500 megawatt. 
Minister Marie-Christine Marghem (MR) kondigde overleg met de buurlanden aan om het risico op stroomtekorten te vermijden.

Energieminister Marie-Christine Marghem.
EPA Energieminister Marie-Christine Marghem.

Crisisplan

Gisteren raakte ook bekend dat minister van Economie Kris Peeters (CD&V) werkt aan een crisisplan dat in werking moet treden als ons land zonder stroom valt, door de problemen met de kerncentrales. Hij zou op dat moment de zaak dus uit handen nemen van minister Marghem. De wet zegt dat hij als economieminister drastische maatregelen kan nemen, om economische schade zo veel mogelijk te beperken. 

Tip: Vergelijk hier alle prijzen van elektriciteit en gas.
85 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Freddy De Vos

  Verkoop nog wat meer onzin over de milieuvriendelijkheid van elektrische auto's!

 • Frans Peeters

  Moeten we daarom zoveel ministers hebben?

 • Willy Rams

  Aah, 5500 Megawatt !!! Zowat een derde van ons geïnstalleerd vermogen, en onze Guy, die alles aan de Fransen heeft verkocht, zit rustig zijn druiven en olijven te tellen in Toscane.

 • Roger Pingeon

  Dankzij het gedwongen stopzetten van de investeringen in kernenergie. Dank u Groen en Spa !

 • Ronald Boudewijns

  djuu toch, ik had vanmorgen geen brood mogen bakken in mijn "propere" elektrisch verwarmde oven..... denk dat ik mij terug een oven op mazout ga aanschaffen, dan zal er voldoende propere elektriciteit overblijven...