Inflatie op laagste peil in 4,5 jaar

BELGA
De inflatie is in mei gedaald tot 0,36 procent, het laagste peil sinds december 2009. Dat heeft de FOD Economie vandaag bekendgemaakt. Vooral voeding werd goedkoper, met dank aan het mooie weer.

De inflatie bedroeg in mei 0,36 pct, tegen 0,62 pct in april en 0,89 pct in maart. Het gaat om het laagste peil sinds december 2009, toen de inflatie 0,26 pct bedroeg.

De inflatie op basis van de gezondheidsindex daalt van 0,67 pct naar 0,26 pct. De spilindex, gebruikt voor de berekening van de ambtenarenweddes en de uitkeringen, werd niet overschreden.

De consumptieprijsindex daalde vooral door lagere prijzen voor groenten, fruit, elektriciteit, vliegtuigtickets en mobiele telefonie. Huisvuilophaling, vlees en snijbloemen werden dan weer duurder.

De inflatie voor voeding is zelfs - voor het eerst sinds januari 2010 - negatief (-0,55 pct). Concreet betekent dit dat voeding in mei gemiddeld 0,55 pct goedkoper was dan in mei 2013. Dat is vooral het gevolg van prijsdalingen voor verse voeding zoals groenten en fruit. Het weer dit voorjaar was ideaal voor land- en tuinbouw, tegenover het koude voorjaar in 2013.

Ondanks de dalende inflatie, zo waarschuwt technologiefederatie Agoria, blijft het inflatieverschil met de buurlanden erg groot. Dat verschil dat is opgebouwd sinds 2005 bedraagt nog steeds 4,7 procent, aldus Agoria. De federatie vreest niet meteen voor enkele maanden deflatie. Steeds minder economen houden rekening met een risico op deflatie, en bovendien bewijzen forse groeicijfers in Zweden en Zwitserland dat lage inflatie en economische groei perfect samen kunnen gaan.