Indexsprong vroeger uitgewerkt dan verwacht

Bart Buysse, directeur-generaal VBO
Photo News Bart Buysse, directeur-generaal VBO
Door de hoge inflatie komt er al in april, een jaar vroeger dan gedacht en ook vroeger dan de recentste ramingen, een einde aan de indexsprong. Dat heeft De Tijd vernomen in regeringskringen. De werkgevers zijn teleurgesteld.

Dat er een einde komt aan de indexsprong is goed nieuws voor werknemers, maar een slechte zaak voor de bedrijven. Concurrenten in de buurlanden hoeven de lonen immers niet aan te passen aan het algemene prijspeil.

De indexaanpassing voor de werknemers komt er op een door de sector vastgelegd moment. Voor de meeste bedienden is dat op 1 januari. Dan zal hun loon worden aangepast aan de inflatie van april tot en met december. De uitkeringstrekkers zien hun inkomen wellicht in juli met 2 procent stijgen, de ambtenaren in augustus.

"We waren heel tevreden met de indexsprong, want die zou de competitiviteit van onze bedrijven een boost geven. Dat is nog steeds zo, maar we stellen vast dat enkele regeringsmaatregelen dat effect hebben getemperd", zegt Bart Buysse, de directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen.