IN KAART. Zoveel kost ziekenhuisopname in jouw regio

thinkstock
Een pacemaker laten plaatsen kost je als patiënt in een Belgisch ziekenhuis gemiddeld 179 euro. Tenminste als je kiest voor een kamer voor twee of meer personen. Ga je voor een eenpersoonskamer, dan is de kostprijs 1.731 euro, bijna tien keer zo duur. “Zo’n verschil is niet meer te verantwoorden", zegt Luc Van Gorp, voorzitter van Christelijke Mutualiteiten dat zijn jaarlijkse ziekenhuisbarometer voorstelt. “We moeten af van de supplementen zodat eenpersoonskamers de norm kunnen worden en hospitalisatieverzekeringen eigenlijk niet meer nodig zijn.”

Voor de veertiende keer analyseerde CM de tarieven in de Belgische ziekenhuizen. Rode draad doorheen alle cijfers: steeds vaker zoeken ziekenhuizen ‘creatieve’ manieren om extra inkomsten binnen te halen. Dat doen ze vooral via de ereloonsupplementen. Voor een klassieke opname in een eenpersoonskamer zijn de ereloonsupplementen in 2017 gemiddeld opnieuw 3,5 procent gestegen, bovenop de index. Het verschil in kostprijs tussen een opname in een eenpersoonskamer en een kamer voor twee of meer personen wordt daardoor steeds groter. 

Op basis van de ziekenhuisfacturen van haar leden, heeft CM interactieve kaarten gemaakt. Per ziekenhuis is aangeduid hoeveel patiënten er moeten betalen, zowel in een eenpersoonskamer als in een kamer voor twee of meer personen. In de kostprijs ten laste van de patiënt zijn opgenomen: de remgelden, ereloonsupplementen en andere kosten zoals kamer- en materiaalsupplementen.

De kostprijs van een opname kan sterk verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis, maar een “duur” ziekenhuis biedt niet noodzakelijk een betere zorgkwaliteit dan een “goedkoop” ziekenhuis, en vice versa, zegt CM.

De interactieve kaarten zijn beschikbaar voor 5 ingrepen:

Natuurlijke bevalling (klassieke opname)

Meniscusverwijdering knie (chirurgische daghospitalisatie)

Heupprothese (klassieke opname)

Verwijderen galblaas (klassieke opname)

Cataractingreep (chirurgische daghospitalisatie)
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny buyse

  @Ivan Godefroot, persoonlijk ben ik voor het eerst geopereerd geweest en dat in AZ oudenaarde en ik geef 98% op 100%. Verzorging, informatie en de chirurgische ingreep perfect verlopen zonder complicaties. Sommigen denken dat een hospitaal een 3 sterren hotel is blijkbaar. Nooit langer dan 15 minuten moeten wachten op afspraken. Mijn hartslag op de operatietafel was 60 per minuut, zegt genoeg hoe gerust is was!

 • YVES DE GROOTE

  allemaal goed en wel, maar wat zijn de bijkomende kosten voor bvb een frigo, een fles water, geneesmiddelen? Moet ik voor een paar euro naar een ander ziekenhuis naargelang mijn kwaal? En dan telkens alle onderzoeken (bloed, röntgen...) herbeginnen? En wat met de afstand voor familiebezoek? Als je iets onderzoekt, doe het dan grondig!

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Een ziekenhuis moet betaalbaar blijven voor iedereen. Dus ook voor mensen die geen hospitalisatieverzekering hebben. Als de ziekenhuizen aan de normale tarieven niet meer kan rondkomen dan moet onze regering daar een mouw aanpassen. Ik heb echter de indruk dat sommige ziekenhuizen geldwolven zijn, waarbij opvalt dat de meeste daarvan zich in het Brusselse bevinden. Kan aan deze graaiers geen halt toegeroepen worden, of zijn de "erelonen" heilig.

 • Thierry Vansweevelt

  Aan preventie doen, mensen! Laat ze een poepje ruiken... niet roken of zuipen (is ook minder accijnzen), veel bewegen, weinig stress, veel vitaminen eten. Voila, ik al jaren geen dokter nodig gehad.

 • gustaaf Van Bever

  Peter Buyck, ja maar de praktijk heeft ons laten ervaren..geen enkel privé moment, één van de twee beslist over bv de TV bediening en heb je de brute pech bij iemand te komen liggen die alles onderplast etc...Neen Peter wat jij als argument aanhaalt is het werk van de verpleging, niet dan een medepatient plots waakhond moet zijn of worden...