IN KAART. Belgische stroomprijs bij duurste van Europa

AFP
In de Europese Unie betalen enkel de Duitse en Deense gezinnen meer voor hun elektriciteit dan de Belgen. Dat wordt nog maar eens bevestigd door cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat over de eerste jaarhelft van 2019.

Gemiddeld bedraagt de elektriciteitsprijs in de EU voor gezinnen 21,6 euro per 100 kWh. Tussen de landen zijn grote verschillen. In Duitsland betalen huishoudens het meest: 30,9 euro per 100 kWh, gevolgd door de Denen (29,8 euro) en België: 28,4 euro. 

Aan het andere uiteinde staan onder meer Bulgarije (9,9 euro), Hongarije (11,2 euro) en Litouwen (12,5 euro).

Is ons land duur voor elektriciteit - met dank aan allerlei taksen, heffingen en verplichtingen die via de stroomfactuur worden doorgerekend - dan is dat niet het geval voor aardgas. België noteert in de middenmoot met een prijs van 5,54 euro per 100 kWh, tegenover een Europees gemiddelde van 6 euro. De duurste gasfactuur is voor de Zweden (11,8 euro), de Nederlanders (9,2 euro) en de Denen (8,6 euro).

Tip: Bekijk de goedkoopste prijzen voor elektriciteit op Mijnenergie.be
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fonske Beys

  Alles is hier duurder ,daardoor gaan er velen over de grens .

 • Paul Boutsen

  Wie had dat nu verwacht? En dan is de prijs van de stroom dan nog maar 1/5 van de factuur, de rest zijn pestbelastingen.

 • patrick morel

  Veel betalen en weinig krijgen dit is België. Zolang de politici het maar goed hebben, de werkmens zal hen worst wezen.

 • patrick morel

  Veel betalen en weinig krijgen dit is België. Zolang de politici het maar goed hebben, de werkmens zal hen worst wezen.

 • Luc Cleynhens

  Eerst de mensen wijs maken dat we bij de goedkoopste zijn en een week later blijkt weerom dat we bij de duurste zijn. En idd, zoals Peter Colson schrijft, er is een wezenlijk verschil tussen de E.prijs en het factuur dat de mensen krijgen.