Ikea roept commode terug na incidenten met kinderen

Sundvik-commode van Ikea.
Ikea Sundvik-commode van Ikea.
De Zweedse meubelwinkelketen Ikea lanceert een terugroepactie voor zijn Sundvik-commode/ladekast. Dat gebeurt na drie incidenten waarbij een kind was gevallen van de kast die ook als luiertafel voor kindjes kan worden gebruikt. Ikea roept op, de veiligheidsvergrendeling steeds te gebruiken.

Bij de incidenten raakte een opklapbaar onderdeel van de kast, dat de luiertafel vormt, los. Dat komt volgens Ikea omdat de gebruikers het meegeleverde "veiligheidsbeslag" - zeg maar de veiligheidsvergrendeling - niet gebruikten om het onderdeel vast te maken. Bij veelvuldig verkeerd gebruik bestaat het risico dat het opklapbare onderdeel losraakt. 

"Ikea heeft gemerkt dat klanten het product vaak gebruiken als een commode waarvan ze het opklapbare deel dagelijks omhoog en omlaag klappen zonder het veiligheidsbeslag te gebruiken, zoals beschreven in de instructies", klinkt het in een persbericht. In het kader van de terugroepactie kunnen klanten met zo'n Sundvik-kast die het veiligheidsbeslag zijn kwijtgeraakt, gratis een nieuwe afhalen.

De keten benadrukt dat "het product veilig is als het wordt gebruikt zoals bedoeld is en volgens de meegeleverde instructies". De kinderen die van de commode vielen, zouden het goed stellen.

Meer informatie op de website www.ikea.be of via het telefoonnummer 0800-15.003.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hilde Peeters

  Gebruiksaanwijzingen volgen heb bijna alles van ikea nooit problemen.

 • Anthony van der Borght

  Ik wist dat de kwaliteiten van de meubels niet goed is het is daarmee dat ik nooit iets koop bij Ikea van meubel.

 • Paul Janssens

  Ikea brol,heb matrassen ook moeten terugdoen wegens extreem hoge chemische geur.Vroeg om mij terug te bellen en dat was teveel gevraagd,nooit meer Ikea voor mij.

 • Rania Desaegher

  Altijd de voorschriften lezen en toepassen. Zelfde voor zitjes in de auto, het schijnt dat die ook dikwijls niet correct worden geïnstalleerd.

 • Michel Philippe

  Als de kast van relatief licht materiaal is kan een kleine gast het meubel op zich trekken. Dat blad boven is ook relatief scherp. Ik mag er niet aan denken.Ik heb het zelf meegemaakt met mijn jongste. Hij trok een hoge kast op zich, gelukkig zonder veel erg. Ik raad zelfs aan de kast vast te maken aan de muur.