Ikea lanceert nieuwe gehaktbal zonder gehakt: Huvudroll

IKEA Media Gallery
Wie na de zomervakantie gaat shoppen bij Ikea zal in het menu van het restaurant een iets uitgebreide kaart aantreffen. Vanaf 1 september kunnen klanten er proeven van plantballetjes, ofwel een duurzaam alternatief voor de iconische gehaktbal. Dat meldt de meubelgigant in een persbericht. De schotel werd evenwel iets minder smakelijk Huvudroll gedoopt. Volgens Ikea hebben de balletjes dezelfde textuur en smaak als de vleesvariant.

Huvudroll is gemaakt van erwteneiwit, haver, aardappel, appel en ui. Met slechts 4 procent van de ecologische voetafdruk van de traditionele Ikea-gehaktbal, is het plantballetje een duurzaam alternatief voor iedereen die minder vlees wil eten. Kortom, een gehaktbal zonder gehakt, klinkt het.

De balletjes zijn vanaf 1 september beschikbaar in het Ikea Restaurant, Bistro en Swedish Food Market. Ze worden geserveerd op dezelfde wijze als de gehaktversie: met puree, veenbessen en roomsaus. Met 4,5 euro is de plantaardige schotel bovendien een euro goedkoper dan de iconische vleesballetjes (5,5 euro).

Door de plantbal aan een lagere prijs aan te bieden, wil de Zweedse meubelreus mensen overtuigen plantaardige opties te proberen, “zonder te moeten inboeten op smaak”.

We hopen zoveel mogelijk vleeseters te overhalen om het nieuwe plantballetje te proberen

Roeland Michiels van Ikea

Roeland Michiels van Ikea licht toe: “Door plantaardige én betaalbare producten toe te voegen aan ons assortiment, willen we bij Ikea nog meer mensen aanmoedigen om duurzamere voedingskeuzes te maken. We hopen zoveel mogelijk vleeseters te overhalen om het nieuwe plantballetje te proberen. Een uitdaging? Misschien, maar hoe dan ook één die we met de volle overtuiging aangaan en die ons weer een stap dichter bij onze ambitie brengt om tegen 2030 klimaatpositief te worden”.

Het plantaardig balletje is meteen de vijfde toevoeging aan het gamma sinds de lancering van de Zweedse vleesballetjes in België in 1984. De afgelopen vijf jaar werd het Ikea-menu al uitgebreid met de groentenballetjes (2015), kippenballetjes (2016) en zalm-kabeljauwballetjes (2019).

IKEA Media Belgium4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrik De Weirdt

  Gehaktbal zonder gehakt? Dat is als zwemmen op het strand: lijkt op niks.

 • patrick vanherberghen

  In hun plaats zou ik toch even mijn marketingstrategie herzien. In Nederlands taalgebied een gehaktbal slijten onder de naam "droll" lijkt mij niet echt een goede zet...

 • Roland Beeken

  Hopelijk smaakt die drol lekkerder dan hij klinkt

 • Filip Willems

  Dat is dan al eens gegeten geweest ;)