Exclusief voor abonnees

Iets bijverdienen? Zo ga je aan de slag als zelfstandige in bijberoep

Beeld ter illustratie.
Getty Images Beeld ter illustratie.
Ruim een kwart miljoen werknemers in België klust bij als zelfstandige in bijberoep. Sommigen doen het om na hun uren nog een centje bij te verdienen. Voor anderen is het een opstapje, een heuse springplank zelfs naar een voltijdse job als zelfstandige. Maar hoe start je zo’n nevenactiviteit op en aan welke voorwaarden dien je te voldoen? Hoe zit dat met de belastingen? Alle regels helder uitgelegd.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jules Vermeers

  En wanneer leef je dan?

 • Gerd Goossens

  In bijberoep betaal je wel een solidariteitsbijdrage afhankelijk van de inkomsten maar je bouwt er geen sociale rechten mee op en je wordt zwaarder belast. Je pakt het dus best aan zoals beschreven door Francinne Declerque.

 • Francinne Declerque

  Ik kan het iedereen aanraden, heb in het begin van mijn carrière 10 jaar gedaan. Het grootste voordeel is dat je quasi al je onkosten, privé of niet kan inbrengen en terugtrekken van de belastingen, je btw kan je ook als extra inkomsten zien. Werkelijk alles bracht ik in, eetkamermeubels, gsm, computer, internetverbinding, telefoonkosten, deels de auto etc... ik zorgde ervoor dat ik nooit winst maakte of een klein beetje. Ik overweeg om terug te beginnen om die redenen.

 • Theo Striem

  Nooit meer van belastingen betaalt als met een bijberoep Het is de staat die er een vette cent aan bijverdient Tot drie jaar na het stop zetten betaal je nog steeds er belastingen op Bezint eer je begint

 • Elise Van Damme

  Ook ooit nog zelfstandige in bijberoep geweest. Loont niet, wel volle pot sociale bijdragen betalen per trimester en roerende voorheffing. Maar daartegenover staat dat je hiermee niets extra opbouwt voor je pensioen! Hoe eerlijk alweer!!!