Huis huren? Eerst een voorschot betalen

photo_news
Steeds meer vastgoedmakelaars vragen aan kandidaat-huurders een voorschot. Dat bedrag kan oplopen tot 500 euro, zo hekelt het Vlaams Huurdersplatform en schrijft De Standaard.

"De zogenaamde éénzijdige huurbeloftes lijken in opmars. Wanneer je een huis of appartement wil huren, vragen sommige makelaars dat je eerst een fikse geldsom neertelt. Deze bedragen kunnen oplopen tot wel 500 euro", zegt de organisatie die de belangen van de huurders behartigt op haar website.

Volgens het Vlaams Huurdersplatform gaat het om een "extra drempel" voor de toegang tot de private huurmarkt. "In tijden waarin de huurwaarborg ook zou worden opgetrokken, kunnen huurders dit missen als kiespijn."

De organisatie hekelt bovendien dat de waarborg de huurder vastzet. Wie niet betaalt, komt niet in aanmerking voor het pand en wie betaalt, is niet zeker dat hij of zij gekozen wordt als huurder. Intussen kan de kandidaat-huurder moeilijk voort zoeken, want indien hij iets anders vindt en de verhuurder toch voor hem kiest, kan hij zijn geld kwijtspelen. "Verder zoeken of bij meerdere verhuurders een huurbelofte ondertekenen, is dus riskant."

Het Vlaams Huurdersplatform kaartte de kwestie eerder al aan. Maar Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) en federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) spelen de bal naar elkaar door, hekelt de organisatie.

De Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen bevestigt aan De Standaard de tendens en zegt dat hem een rechtsgeldige overeenkomst gaat die "verhuurders beschermt tegen shoppers".
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Werry Galle

  Vandorpe : je moet de zaak altijd van twee kanten bekijken. Je moest eens zien welke krotten er verhuurd worden, en hoeveel verhuurders er niets doen bij een defect of iets aan onderhoud, je zou raar opkijken. Dus zomaar alles op de huurders steken vind ik niet door de bocht. Niemand verbied trouwens na voorafgaande verwittiging om eens een kijkje te gaan nemen in je huis. Kwestie van te weten wat er gebeurd of juist niet.

 • John Dallas

  Dit is dezelfde oplichting die jaren geleden werd toegepast indien je een persoonlijke lening wou aanvragen. Toen moest je 1000 Bfr betalen voor een zogenaamde dossierskost die er geen waren, maar een extra bonus op de commissie. Dit is eenzelfde oplichting door de verhuurmakelaars. Dat Peeters hieraan maar snel een einde maakt. Pure oplichting en niets anders.

 • Jos Smos

  Dat komt ervan. Verhuurders zijn jarenlang gemolken en zagen hun spaarcenten verloren gaan door slechte betalers afgeschermd door de wetgever. De kosten van die risicos worden natuurlijk doorgerekend. Trouwens, 90% van die wanbetalers heeft een auto, gsm en grote flatscreen tv, dus op veel begrip moeten die niet rekenen.

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  En wij mogen niet op een ander gaan zien ????? geld moeten ze hebben

 • Robbert Vandendorpe

  Als je ziet hoe sommige huurders hun huurhuis (niet) onderhouden en uiteindelijk achterlaten weet je wel waarom het hiernaartoe evolueert. 500euro.... pfff dat is niks, je moet eens weten wat het kost aan herstellingen soms om een huis weer huurklaar te krijgen. En nog niet te spreken van alle verplichte dingen die een huurhuis tegenwoordig moet hebben. Bende jankers, wees blij dat het maar zo weinig is, gaan wij jullie vandalisme wel betalen.