Exclusief voor abonnees

Houd je geen geld over aan het eind van de maand? Zo lukt het wel om te sparen

ANP XTRA
Ondanks een behoorlijk (gezins)inkomen slaag je er niet om veel over te houden op het einde van de maand. Aan sparen kom je eigenlijk niet toe en je hebt geen financiële buffer. Klinkt dit bekend? “Veel koppels praten niet over geld”, zegt budgetcoach Sara Van Wesenbeeck. Overleg is dus een eerste stap, maar om te beginnen met sparen moet je ook discipline opbrengen.

Jonge gezinnen worden geconfronteerd met relatief hoge onkosten en beginnerslonen. Die combinatie is lang niet altijd makkelijk, waardoor zelfs gezinnen met twee inkomens niet kunnen sparen. Het ontbreken van goede vaste gewoonten speelt ook een grote rol. Dat verandert niet vanzelf met ouder worden. Wie meer gaat verdienen, zet dat extra geld lang niet altijd opzij.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lode Loyens

  gewoon sparen zoals we dat vroeger deeden bestaat (en kan) niet meer gewoon van het feit dat het je nu geld kost om te sparen. De kosten om te sparen zijn hoger dan de rente die je op je spaargeld verdient en de waarde van je spaargeld zakt dagelijks ... een verlies dus. Het enige dat nog kan om rijkdom te verwerven is beleggen maar je moet er slim in wezen.

 • Rik Mortier

  Bart, het verschil met leefloners of mensen die een uitkering ontvangen, is dat zij in aanmerking komen voor quasi gratis huisvesting, sterk verminderd sociaal tarief voor elektriciteit, gas & water, verminderd schoolgeld, enz. Trek dergelijke vaste kosten af van het inkomen van iemand die fulltime werkt en je gaat zien dat er bij heel veel mensen niet meer overblijft dan bij iemand die vanuit zijn zetel wacht tot zijn uitkering op de rekening bijgeschreven wordt.

 • FRANK DUMON

  Niet roken, niet drinken, geen medicatie, geen stress en geen huur betalen. Olé. Dat is vrijheid blijheid.

 • Nadine Van Oost

  Een tuinman en poetsvrouw hebben we niet. Een dure gsm en andere technische snufjes evenmin. Klusjes doen we zelf. Eten maken we zelf klaar. We rijden met een kleine zuinige auto, we maken geen verre dure reizen maar genieten in Europa. Schoenen, jassen en sportkledij worden gekocht in de solden. Dure feestjes voor het oog van een ander geven we niet. En ja, we kunnen sparen! Centen brengen niet op, maar geven toch een veilig gevoel.

 • chantal browaeys

  bart vansteenkiste … groot gelijk … wij zijn 2 verdieners, geen overdreven geld, in tegendeel... maar het lukt ons nog mijn schoonouders en schoonbroer met gezin van 2 kinderen te onderhouden in India …. kwestie van een beetje te rekenen en gezond verstand te gebruiken