Exclusief voor abonnees

Hoeveel zakgeld geef je aan je kind? “Niet erg als ze het eens over de balk smijten”

Hoeveel zakgeld je geeft, hangt af van de leeftijd van je kind en wat ervan betaald moet worden.
ANP Hoeveel zakgeld je geeft, hangt af van de leeftijd van je kind en wat ervan betaald moet worden.
80 procent van de Belgische 14- en 15-jarigen krijgt zakgeld van de ouders. Gemiddeld is dat 10 euro per week. De meeste ouders beginnen met zakgeld vanaf 6 jaar. Hoeveel je geeft, hangt niet alleen af van hoe oud je kind is, maar ook van welke kosten ermee betaald moeten worden. Welk bedrag past bij welke leeftijd? En moet je wel zakgeld geven? Zo leer je je kind verstandig met geld omgaan.

Vaak dient zakgeld vooral voor kleine extraatjes en niet zozeer om te sparen. Dit doen veel ouders voor hun kinderen op een spaarrekening. Toch kan je via zakgeld je kind meegeven hoe hij met geld moet omgaan. Kinderen die op jongere leeftijd bewust leren omgaan met geld, komen later minder in financiële problemen, aldus de Gezinsbond. 

De perfecte leeftijd

Kinderen kunnen de verschillende munten herkennen vanaf ongeveer 6 jaar. Het is daarom een goed moment om te beginnen met zakgeld, schrijft het NIBUD (Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting). Op deze leeftijd willen kinderen het zakgeld waarschijnlijk meteen uitgeven. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en een beter besef van tijd. Ze begrijpen dan dat je later iets groters kunt kopen als je geld opzij legt. 

Echte richtlijnen voor de hoogte van het bedrag zijn er niet. Het hangt vooral af van hoeveel je zelf te besteden hebt en wat je kind van het zakgeld moet betalen. Voor kleine dingen als snoep en speelgoed is een paar euro per week genoeg. 

De Gezinsbond adviseert rond 1 euro per week voor 6 tot 8 jaar, 2 euro voor 9-10 jaar en 2,5 euro voor de 11- 12-jarigen. Eenmaal op de middelbare school schiet het bedrag vaak de hoogte in omdat ook de kosten stijgen. Zet daarom eerst samen alle uitgaven op een rij. Daarna kan je beslissen hoeveel zakgeld genoeg is. Als een gsm-abonnement en bijvoorbeeld cadeautjes ervan betaald moeten worden, is een hoger bedrag redelijk. 

Verbrast? Dat is niet erg

Door zelf over zakgeld te mogen beslissen, leren kinderen de waarde van geld kennen. Het hoort er dus bij dat ze hun geld, in jouw ogen, verbrassen. Geleidelijk leren omgaan met hun centen stimuleert de zelfstandigheid van kinderen. Fouten maken hoort daarbij, daaruit leren ze het meest. Van alles meteen in een dag uitgeven tot hun geld besteden aan prullen. 

Als ouder is het goed om duidelijke grenzen af te bakenen. Geef je kind niet een te hoog bedrag als het daar duidelijk nog niet aan toe is. Maar geef hem ook de ruimte om te experimenteren. Kinderen leren van ervaringen, niet van een goedbedoelde preek. “Zakgeld is in die eerste fase op alle vlakken leergeld”, zegt De Gezinsbond. 

Leren omgaan met geld

Net niet de helft (46 procent) van de 8- en 9-jarigen krijgt zakgeld, bij de 12- en 13-jarigen is dat al opgelopen tot 69 procent. Maar ook als je geen voorstander bent van zakgeld, kan je je kinderen al op vroege leeftijd bewust maken van de waarde van geld. Stuur ze bijvoorbeeld eens om boodschappen met een lijstje en portemonnee. Dat is vaak al een hele belevenis. Hoeveel zal dat brood kosten? Als je een briefje van 10 euro geeft, hoeveel krijg je dan terug?

Een ander idee is om je kind iets te laten verdienen met een klusje in of om het huis. Het gras maaien of de auto wassen, bijvoorbeeld. Zo leert je kind dat daar iets tegenover staat. Doe dat wel niet te vaak. Taken als de tafel afruimen of je kamer proper houden horen bij het huishouden van alledag, en daarin draagt iedereen zijn steentje bij.

Maak geld bespreekbaar

Veel mensen voelen zich onzeker over geldkwesties. Oudere generaties kregen vaak geen financiële opvoeding, en konden daarom weinig tips doorgeven aan hun kinderen. Het ontbreken van goede vaste gewoonten in bijvoorbeeld sparen speelt ook een grote rol. Dat verandert niet vanzelf met ouder worden. Wie meer gaat verdienen, zet dat extra geld lang niet altijd opzij. Maak geld dus bespreekbaar, zegt budgetcoach Sara Van Wesenbeeck. 

“Spreek af wanneer en hoeveel geld je op een spaarboekje zet. Dat kunnen gerust heel bescheiden sommen zijn. Een van de grootste belemmeringen tegen sparen zijn kleine impulsuitgaven. Een snoepje of een drankje onderweg, een tijdschrift in het station, een parkeergarage binnenrijden in plaats van op gratis parkeerplaatsen letten. Elk afzonderlijk geen grote sommen, maar samen kunnen ze op het einde van de maand toch een behoorlijk bedrag vormen.” Daarom adviseert Van Wesenbeeck om kinderen zakgeld te geven. “Zo leren ze met geld omgaan en kunnen ze opgroeien tot budgetwijze volwassenen.”

Lees ook binnen HLN+:

Houd je geen geld over aan het eind van de maand? Zo lukt het wel om te sparen

Vastgoed kopen om te verhuren: is dat je investering waard? Michaël Van Droogenbroeck maakt de rekening

Lukt het niet om te sparen? Beheer je geld met een budgetplan
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  Wat gaan werken bij de boer was ons zakgeld.

 • Vic Smeets

  Ik moest er altijd iets voor doen.... Niet veel...afwas, winkelen, stofzuigen.... Zo heb ik jong geleerd dat niks gratis is...

 • Henk Vandenbussche

  Wij waren vroeger 14 of 15 jaar toen we zakgeld kregen. Ik heb wel de indruk dat we nog altijd meer de waarde van het geld kunnen inschatten.

 • Claudia Rosseel

  Nooit systematisch zakgeld gegeven, wel wat nodig en billijk was. Ik heb zelf ook niet elke maand een vast bedrag om over de balk te gooien...waarom zou je kinderen daar dan wel aan moeten gewennen?