Exclusief voor abonnees

Hoeveel kost een begrafenis en is een uitvaartverzekering voor iedereen interessant?

Rouwen
Shutterstock Rouwen
Er zijn leukere onderwerpen om over na te denken dan de dood. Toch doen we het steeds vaker, blijkt uit cijfers van uitvaartverzekeraar en marktleider DELA. Het aantal mensen dat een uitvaartverzekering heeft ligt nu rond de 17 procent en dat cijfer zit al jaren in een stijgende lijn. De meest courante redenen zijn gemoedsrust en om de nabestaanden allerlei rompslomp te besparen. Is zo’n verzekering voor iedereen interessant? Wij zetten alle stappen waar je rekening mee moet houden op een rij.  

Een gemiddelde uitvaart in Vlaanderen kost rond de 5.000 euro. Veel hangt af van persoonlijke wensen. De kwaliteit van de kist, het afhuren van een locatie in het uitvaartcentrum, het drukwerk, de muziek, de bloemen.  

Marysia Kluppels, woordvoerder van DELA, schat dat 17 procent van de uitvaarten nu verzekerd is. De gemiddelde instapleeftijd van mensen met een verzekering ligt rond de 45-50 jaar. “Als er kinderen komen maken mensen vaak die klik. ‘Zoveel verantwoordelijkheid, nu moet ik zorgen dat het goed geregeld is’. Die bewustwording zit de laatste tien jaar in de lift, sinds de reclamecampagne met Koen Wauters. Hij heeft toen veel missionariswerk verricht. Daarvoor kende niemand een uitvaartverzekering, laat staan waar het voor diende.” 

Mensen zijn zich er niet altijd van bewust dat een uitvaart zijn prijs heeft. “De samenleving heeft de dood uitbesteed. Vroeger was de dood iets van de mensen. Het opbaren gebeurde thuis, het dragen van de kist werd door de familie gedaan. Nu heb je dragers nodig, een ceremoniemeester, een corbillard. En dat kost geld.” 

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is doorgaans een tak 21-verzekering. Tak21 zijn levensverzekeringen met twee kenmerken: ze bieden kapitaalgarantie en een gewaarborgd rendement. Dat gewaarborgd rendement ligt vandaag niet hoog: het schommelt tussen de 0 en de 1%, maar je hebt wel recht op een winstdeelname van de verzekeraar. Dat laatste ligt niet op voorhand vast en is afhankelijk van de financiële resultaten van de verzekeraar. 

Voor wie is het interessant?

Voor wie niet kan/wil sparen voor zijn begrafenis en zeker wil zijn dat zijn laatste wensen worden gewaarborgd, is een uitvaartverzekering zinvol. Ook wie zijn vermogen moet besteden aan een lang verblijf in een rusthuis of voor samengestelde gezinnen is een verzekering aan te raden, aldus Marysia Kluppels. “In een samengesteld gezin organiseert de nieuwe partner vaak de uitvaart, maar ontvangen de kinderen uit een vorige relatie de erfenis. Met een uitvaartverzekering moet je partner niet bij de kinderen aankloppen om de uitvaart te betalen. Zo vermijd je pijnlijke discussies en familieruzies.”

Vooral jonge gezinnen komen in aanmerking, omdat zij vaak nog niet genoeg gespaard hebben om de kosten van een uitvaart te dekken. Zij betalen ook een lagere premie omdat hun risico beperkter is. Iemand van 34 jaar betaalt vandaag bij DELA 24,05 euro per maand over een periode van 20 jaar. Hiermee is een bedrag van 7.000 euro verzekerd. 

“Een vooroordeel is dat je tot het eind moet betalen, maar dit klopt niet. Je kiest zelf de termijn. Ook als je nog niet alle termijnen hebt betaald, krijgen je nabestaanden het volledige verzekerde bedrag bij overlijden. Kost de begrafenis minder dan verwacht, dan krijgen zij dat saldo uitbetaald.”

Bij wie kan je terecht?

DELA is marktleider en is de enige verzekeraar die zich alleen richt op uitvaartverzekeringen. Funalia is een verzekering bij AG Insurance die speciaal is opgesteld voor de onafhankelijke begrafenisondernemers. Ook onder meer KBC, Belfius en Corona Direct bieden uitvaartverzekeringen aan, maar voeren geen of weinig promotie. 

Marysia Kluppels: “In ons uitvaartzorgplan richten we ons niet alleen op het financiële aspect, maar ook op praktische steun. Wij nemen zoveel mogelijk rompslomp uit handen. Dat kan gaan van het opzeggen van abonnementen, het opzeggen van een huurcontract, het aanvragen van het weduwepensioen, maar ook zaken waar je niet direct aan denkt: het opstarten van de voogdijprocedure als er minderjarige kinderen zijn, de chip van de hond die omgezet moet worden omdat de gegevens van de overledene er nog op staan. We komen na een overlijden ook bij de mensen thuis en hebben dan verschillende papieren bij. Onze consulenten nabestaandenzorg bieden een luisterend oor en kunnen tijdig signaleren als iemand een moeilijk rouwproces doormaakt.” 

Neem de tijd

Belangrijk na een overlijden is dat je geen overhaaste beslissingen neemt. Houd eerst familieberaad om de laatste wensen helder te krijgen en te bepalen wie wat gaat doen. Contacteer dan pas de verzekeraar. Werkt de verzekeraar met een bepaalde uitvaartondernemer? Volgens de wet ben je niet verplicht met die ondernemer in zee te gaan, tenzij dit zo in de polis van de uitvaartverzekering staat. Ook bij DELA laten ze de keuze aan de verzekerde. Kluppels: “Wij werken met een netwerk van begrafenisondernemers, die we ook opleiden en bijsturen. Maar in sommige gevallen is er geen DELA-ondernemer in de buurt of hebben mensen zelf al een begrafenisondernemer op het oog. Wij laten de keuze altijd bij de mensen. Een uitvaart is persoonlijk, daar moet je niets in willen verplichten. Het afscheid moet zo sereen mogelijk zijn.”

Vraag offertes op bij verschillende uitvaartondernemingen en vergelijk ze goed, ook al staat je hoofd hier niet naar. Op voorhand langsgaan bij een begrafenisondernemer en nagaan wat je uitvaartwensen kosten kan ook helpen te bepalen welk bedrag je nodig hebt, maar dat ziet niet iedereen zitten. “Voor sommige mensen is het idee dat er een bepaald bedrag verzekerd is, al voldoende voor de gemoedsrust. Een ander heeft misschien heel specifieke wensen, zoals een thema-uitvaart met live muziek. Je ziet die personalisatie steeds meer. Een uitvaart draait vandaag niet om de dood, maar om het leven dat de overledene geleefd heeft.” 

“Vroeger viel een overlijden rauw op ons dak. Vandaag de dag zijn we er veel meer mee bezig, we kijken met een realistisch oog naar onze dood. Het taboe is vandaag veel minder groot.”  

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vindt u hier.

Lees ook binnen HLN+ :

Nog drie dagen voor het invullen van uw belastingaangifte: zo krijgt u geld terug

Zoveel kosten uw bankzaken in het buitenland: kredietkaart is soms voordeliger

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  Zelfs na je dood wordt je nog in de zak gezet en je kan daar niks tegen doen. Mijn grootvader zaliger had geld bijeen gespaard om op het kerkhof "gerust" te mogen liggen. Het graf wordt prima onderhouden maar ondanks de vroegere overeenkomst wordt het verwijderd. Ook daar is blijkbaar woningnood met de groeiende overbevolking.

 • Kris Verbeek

  Ik schenk mijn lichaam aan de wetenschap. Ze mogen elk deeltje gebruiken met 1 uitzondering: ze mogen mij niet tentoonstellen. Daarna een goedkope groepscrematie en een uitstrooing die niet op een kerkhof mag zijn.

 • Mark Talman

  Begrafeniskosten mag je van de erfenis aftrekken vóór die belast wordt. Als er wat te erven valt verzacht dat de kosten.

 • Liliane Maes

  Als je kinderen jou jong verliezen en zelf nog niet veel middelen hebben kun je ze toch die kosten niet aandoen.. Nu, ondertussen kunnen ze ons al 2x begraven met wat we betaalden, tis een vorm van solidariteit natuurlijk. Diegene die vroeg sterven betalen dan bijna niks..

 • Oswald De Sloovere

  Nabestaanden mogen het allemaal zelf doen wat mij betreft. Is ook een vorm van rouwverwerking... verzekeringen moeten zich daar niet mee moeien.