Hoe rijker, hoe groter de CO2-uitstoot

Wannes Nimmegeers
De 10 procent armste Belgen stoten vier keer minder CO2 uit dan de 10 procent rijkste. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met het Planbureau en de Brusselse universiteit ULB, waarover De Morgen bericht.

Per uitgegeven euro hebben lagere inkomens wel een hogere uitstoot. Dat komt omdat zij relatief gezien meer geld uitgeven aan basisnoden zoals verwarming, elektriciteit en voeding. En vooral die eerste twee categorieën zijn verantwoordelijk voor een hoge uitstoot.

Zowat de helft van de CO2-emissies komt bij de laagste inkomens uit hun energieverbruik. Ze geven duidelijk minder uit aan goederen en diensten: ze gaan minder op restaurant, geven minder uit aan nieuwe kleren of huishoudtoestellen, betalen minder aan verzekeringen. Maar die uitgaven veroorzaken, relatief gezien, minder uitstoot.

Ook in de categorie transport scoren de Belgen met een beperkt budget eerder laag omdat ze vaak geen auto hebben.

De onderzoekers roepen de regering op om bij de invoering van een CO2-belasting hun bevindingen in rekening te brengen. Voor de studie baseerden de onderzoekers zich op de resultaten van een enquête bij meer dan 6.000 huishoudens uit 2014.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  De economie komt er niet door de rijken maar de rijken komen er door een scheef gegroeide economie, Jean Timmermans. En die rijken dragen helemaal niet zo veel bij aan de economie. Een arme pompt zijn hele inkomen terug in de economie, een rijke maar een kleine fractie. Die stapelt de rest op om nog rijker te worden. En schaadt dus niet alleen meer het milieu, maar ook de economie en de samenleving.

 • Jean Timmermans

  Als die rijken er niet zouden zijn, dan was er hier niks. Geen economie, geen werk, geen jobs, geen sociale zekerheid ... Dus, als iedereen in de hangmat moet, begin dan maar met belasten. Zonder early adopters hebben nieuwe technologieën en technieken geen kans Laat nu net die early adopters mensen met een bovengemiddeld inkomen zijn.

 • james vroman

  rijken dragen door hun hogere uitgaven ook veel meer bij aan de economie? wie zegt dat ....een doosje duimspijkers kopen in de Gamma en een factuur vragen daar zijn ze sterk in ..alles wat ze kopen moet aftrekbaar zijn zodat hun kapitaal niet zakt ...

 • Ronny Biesen

  Och hier gaan we weer. CO2 belasting volgens inkomen? Wat vindt men nog uit om geld in de kas te krijgen. Dus maar met zen allen minder gaan verdienen of verhuizen? Als al die rijken stoppen met kopen of hun bedrijven sluiten, dan staat Belgie daar weer. Trouwens stop toch dat gezaag over veel en weinig verdienen als je niet de bedrijven en aandeelhouders wil belasten, of voetballers en andere sporten en politici. Daar kan je meer halen: iedereen gelijk voor de wet.

 • Christian Alex

  Misschien kunnen deze (gesubsidieerde) onderzoekers zichzelf eens in vraag stellen?