Herfinanciering woonkrediet duurder maken kan niet zomaar

PHOTO_NEWS
Het eventuele duurder maken van de herfinanciering van een woninglening moet worden besproken met onder meer de consumentenverenigingen en worden bekeken in een Europese context. Dat zegt minister van Economie Kris Peeters.

De voorzitter van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), Gérald Bogaert, vindt dat een woninglening herfinancieren voor de consument duurder mag worden. Nu kunnen de banken een schadevergoeding van drie maanden interesten op het resterende bedrag eisen omdat het oorspronkelijke contract niet wordt nageleefd, maar voor Bogaert mag dat gerust zes maanden worden. Vorig jaar hebben uitzonderlijk veel mensen door de lage rentevoeten een herfinanciering van hun hypothecaire lening gevraagd.

"Het is begrijpelijk dat consumenten die reeds meerdere jaren geleden een woonkrediet hebben afgesloten aan een hogere rente dan vandaag, willen overgaan tot een herziening van hun woonkrediet, om zo van de lagere rentevoeten te kunnen genieten", reageert Kris Peeters. "Voor deze consumenten is er immers een parallel met de rente die ze vandaag op hun spaarrekening kunnen krijgen."

De vraag van de beroepsvereniging om de wederbeleggingsvergoeding te herzien moet volgens de minister worden bekeken met alle stakeholders, waaronder ook de consumentenorganisaties. "Het is essentieel dat daarbij het evenwicht tussen de rechten van de consument en de rechten van de banken wordt bewaard."

Daarnaast moet dit volgens Peeters ook worden getoetst aan de Europese regelgeving en aan de wijze waarop de regels worden toegepast in de ons omringende landen. "We moeten vermijden dat er door onze wetgeving concurrentiële handicaps ontstaan."

Het is begrijpelijk dat consumenten die een woonkrediet hebben afgesloten aan een hogere rente dan vandaag, willen overgaan tot een herziening van hun woonkrediet

Kris Peeters