Helft smartphoneladers in nieuw onderzoek blijkt gevaarlijk

Unsplash
Maar liefst de helft van de smartphoneladers die betrokken waren bij een onderzoek van consumentenorganisatie UFC – Que Choisir bleken gevaarlijk. Gebruikers lopen onder meer risico op elektrocutie en brand. Een goede raad : laat uw oplader niet de hele dag in het stopcontact zitten.

UFC – Que Choisir onderzocht 20 opladers en amper 4 voldeden aan de veiligheidsvoorschriften, zo meldt 7sur7. “Er zijn verschillende niveaus van gevaar. Sommige hebben alleen een verkeerd label, anderen hebben elektrische circuits van slechte kwaliteit”, aldus Camille Gruhier, die de leiding had over het onderzoek.

Elektrocutie

Dat kan leiden tot ongevallen, zoals brand en elektrocutie. Die ongevallen kunnen lichamelijke letsels tot gevolg hebben. “In Nederland wordt bijvoorbeeld de helft van de woningbranden veroorzaakt door defecte opladers”, aldus Gruhier.


In het onderzoek gaf UFC – Que Choisir acht laders het label “ronduit gevaarlijk” en drie het label “ernstige ontwerpfouten”. Desondanks zijn ze nog altijd te koop in warenhuizen en online.


Hier kan u het volledige onderzoek raadplegen.