Exclusief voor abonnees

Heeft beleggen in goud nog zin?

Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck.
Steven Richardson Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck.
Beleggen in goud is altijd wat een buitenbeentje geweest, maar leek de laatste jaren helemaal van de radar te zijn verdwenen. De goudprijs bleef maar dalen en zelfs tijdens de terugval op de beurs, eind vorig jaar, kon goud zijn reputatie als veilige haven niet waarmaken. Maar is het tij nu wel gekeerd? Zo kunt u in goud investeren.

De goudprijs staat laag

De goudprijs schommelt vandaag rond de 1.275 dollar per ounce (31,1 gram) en staat daarmee al behoorlijk wat hoger dan een half jaar geleden. Toen schommelde die rond de 1.175 dollar per ounce, wat het dieptepunt van de voorbije jaren was. Sinds begin dit jaar is de stijging van de goudprijs ingezet, maar tijdens de eurocrisis in 2011 piekte die tot 1.900 dollar per ounce. Er is in theorie nog stevig wat marge.

Alleen is de vraag of die potentiële groei wel realistisch is. Want het voorbije jaar zagen we de goudprijs nauwelijks (of zelfs negatief) evolueren ondanks de geopolitieke spanningen en de economische onzekerheden. Normaal gezien zouden die omstandigheden de goudprijs net de hoogte moeten instuwen, maar dat is dus niet gebeurd. Tenzij er een onverwacht zware crisis opduikt, zal de goudprijs maximaal naar 1.350 dollar per ounce stijgen, denkt KBC-analist Tom Simonts.

En ook niet vergeten: goud wordt verhandeld in Amerikaanse dollar. Wie de evolutie van de goudprijs volgt om zo het rendement van zijn investering op te volgen, moet dus ook de evolutie van de dollar en de verhouding ten opzichte van de euro volgen om te weten wat het werkelijke rendement is in onze munt.

Goud is een veilige haven

Na barslechte prestaties in 2018 hebben de financiële markten sinds begin januari weer de weg omhoog gevonden. De winstcijfers voor vele beurzen in 2019 zijn op dit moment bepaald indrukwekkend te noemen. De Bel20, de index op de Brusselse beurs, staat sinds begin dit jaar op een winst van bijna 20 %.

Daartegenover staat dat de onzekerheden, die aan de basis lagen van de grote verliezen eind vorig jaar, nog niet weg zijn. Over de afloop van de brexit is er in de verste verte nog geen duidelijkheid, het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is nog niet afgewend, geopolitieke spanningen ebben niet weg en de twijfel rond de duurzaamheid van de economische groei van de voorbije jaren blijft. Dat betekent dat de rally van de voorbije maanden op de financiële markten ook voorbarig kan blijken te zijn. En dat, zodra de onzekerheden opnieuw de bovenhand nemen, die rally ook snel weer tot een eind kan komen.

Op zulke momenten is goud traditioneel dé veilige haven. Goud is ‘risico-avers’ — een belegging voor wie afkerig is van risico’s. Daardoor kan goud een veilige buffer zijn voor economisch en politiek onzekere tijden, en op een moment dat de evolutie van financiële markten volatiel en onvoorspelbaar is.

Alleen: net die ingrediënten waren vorig jaar allemaal aanwezig op het moment dat beurzen over de hele wereld flinke klappen kregen. Nochtans deed goud het toen niét goed als veilige haven. Integendeel zelfs: over 2018 daalde de goudprijs van 1.318 dollar naar 1.282 dollar. De reputatie van veilige haven kreeg daardoor een deuk.

Goud beschermt tegen inflatie

Een argument dat ‘goudkevers’, zoals de voorstanders van investeren in goud worden genoemd, graag bovenhalen. En dat op de lange termijn ook klopt. Goud beschermt tegen inflatie, tegen de prijzen die elk jaar duurder worden. De boutade die daarbij vaak gebruikt wordt, is dat u met één ounce goud 100 jaar geleden een maatpak kon laten maken en dat dat vandaag nog steeds kan. Alleen is de prijs van een maatpak in die 100 jaar exponentieel gestegen, maar die van één ounce goud ook in die mate geëvolueerd: van 20 dollar toen naar zowat 1.275 dollar vandaag.

De bescherming tegen inflatie klopt dus op de lange termijn, alleen is er op dit moment over de hele wereld weinig of geen inflatie. En dat lijkt de komende tijd niet te veranderen.

Goud is schaars

Er wordt nog altijd goud ontgonnen, maar de totale hoeveelheid is beperkt en dat terwijl ook de vraag naar het edelmetaal stijgt. Als er spanning komt op dat raakpunt tussen vraag en aanbod omdat het aanbod de vraag niet meer kan volgen, dan kan dat de goudprijs omhoog stuwen.

Maar anderzijds heeft goud weinig ‘intrinsieke’ of economische waarde. Die werkelijke waarde kan wel bepaald worden voor andere grondstoffen of bij beursgenoteerde bedrijven, waardoor het bij een aandeel wel helpt om in te schatten of de koers hoog is of niet. Bij goud is dat veel moeilijker te bepalen: de prijs wordt

enkel gevormd door het spel van vraag en aanbod. Die vraag komt voor een klein deel van de industrie, maar voor het overgrote deel van beleggers zelf en van centrale banken. De prijs van goud is met andere woorden de prijs die er op dat moment iemand voor wil betalen.

Het spaar­boekje brengt niets op

Goud heeft het laatste jaar zijn reputatie als veilige haven misschien wat oneer aangedaan, maar beschermt op lange termijn wel tegen inflatie en is daardoor een alternatief voor een spaarboekje. Het probleem van die spaarboekjes is bekend: de rente staat al jarenlang historisch laag en, zeker in de eurozone, blijft de rente minstens nog een jaar op dat extreem lage niveau. Die lage rente vreet aan de koopkracht, want door de kloof tussen de lage rente en de (lage) inflatie gaat er elk jaar een deel van die koopkracht in rook op. Is goud dan geen goed alternatief?

Goud heeft hetzelfde nadeel als een spaarboekje: het brengt geen jaarlijks rendement op. Het is een dode belegging. De investering in goud moet renderen (en tegen inflatie beschermen) door het later met meerwaarde te verkopen. Maar die evolutie van de goudprijs kan niemand met zekerheid voorspellen.

Zo investeert u in goud

Wie wil investeren in goud kan dat op verschillende manieren. Om te beginnen kan u fysiek goud aankopen. Dat is de meest pure vorm: gouden munten of staven kopen om dat zelf te bewaren en later weer te verkopen. Fysiek goud kopen kan bij een goudhandelaar of bij uw bank, maar vergelijk ook de commissie die u moet betalen. Nadeel is ook dat u dat goud zelf veilig moet kunnen wegbergen.

U kan ook in goudtrackers investeren. Dat zijn fondsen die niet beleggen in aandelen of obligaties, maar in goud. Sommige trackers doen dat ook rechtstreeks, door goud te kopen en te bewaren. Het grote voordeel is dat u door een deelbewijs van een tracker te kopen de evolutie van de goudprijs volgt en op elk moment weer kan verkopen, zonder u zelf zorgen te moeten maken over het veilig bewaren van dat goud. Bekende goudtrackers zijn onder meer SPDR Gold Trust en iShares Gold Trust. Trackers rekenen wel beheerskosten aan.

Een derde mogelijkheid is beleggen in aandelen van goudmijnen. Die zijn vaak een hefboom op goud: als de goudprijs met 5% stijgt, dan zullen goudmijnaandelen over het algemeen met meer dan 5% stijgen. Maar dat geldt ook in de omgekeerde richting. Bovendien hangt dat ook af van de kostenstructuur van de goudmijn waarin u investeert. Rechtstreeks investeren in goudmijnen is daardoor ook risicovoller. Bekende voorbeelden van beursgenoteerde goudmijnen zijn Barrick Gold en Goldcorp.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vindt u hier.

Lees ook binnen HLN+:

Digitale energiemeter definitief goedgekeurd: wat met uw zonnepanelen?

Minder betalen voor energie? Expert Michaël Van Droogenbroeck legt uit waarop u kunt besparen

Aanvullend pensioen bijeengespaard, maar weg bij werkgever? Dit zijn uw opties
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Leo Marien

    U slaat de nagel op de kop Ronald Van Beneden en...wat als de belegger zijn goud fysiek opvraagt? Vergeet ook de goud en zilvermijnen niet. Zij staan ongelooflijk laag geprijsd en staan aan het begin van een opgaande trend. Mooie tijden in het verschiet voor mensen die met grondstoffen aandelen bezig zijn.

  • Leo Peeters -Duym

    Wat ik als groot voordeel niet lees: het enige waar noch de wetgever, noch een dictatoriaal regime, noch de computer met zijn hackers vat op heeft is het goud dat je fysiek bezit. Ten tijde van de Culturele revolutie onder Mao was bezit diefstal; je riskeerde de doodstraf door waardevolle zaken achter te houden. Toch slaagden de meeste goudkevers erin om die krankzinnige tijd zonder geldelijke verliezen door te komen; begraven was de boodschap (ook kostbare meubels gingen de grond in).

  • Ronald Van Beneden

    Hoeveel papierengoud is er al verkocht? Papier waar geen fysiek goud en nooit fysiek goud zal tegenover staan. Goud moest al lang 10000 euro staan maar de banken creëren goud uit het niets om de echte goudkevers en de vraag af te straffen.