Gsm-rekening niet betaald? Dan geen lening

thinkstock
Wie zijn telefoon- of internetrekening niet betaalt, zal straks geen lening meer kunnen afsluiten. CD&V heeft daarover een wetsvoorstel klaar. "Zo voorkomen we dat wanbetalers zich steeds dieper in de schulden werken."

Openstaande telecomfacturen zijn volgens onderzoek van de Nationale Bank vaak een eerste signaal dat de particulier in kwestie later - bij zwaardere hypothecaire of consumentenkredieten - zijn of haar schulden niet zal kunnen aflossen. Mensen die hun facturen voor telefonie, internet en/of digitale tv niet kunnen betalen, lopen zelfs een tien keer groter risico om in de toekomst ook andere schulden niet te kunnen vereffenen.

Daarom wil CD&V dat deze vorm van wanbetaling voortaan wordt opgenomen in de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). "Want nu heeft men geen zicht op telecomschulden, die nochtans kunnen wijzen op fundamentele betalingsmoeilijkheden", zegt Kamerlid Leen Dierick, auteur van het wetsvoorstel. "Een aanhoudende betalingsachterstand van telecomfacturen kan dienen als knipperlicht om het kredietrisico van particulieren te beoordelen." Zij zouden met andere woorden niet meer in aanmerking komen om leningen af te sluiten.

In het regeerakkoord van 2014 spraken de coalitiepartners al af om andere schulden toe te voegen aan de CKP. Volgens cijfers van het Vlaams Centrum Schuldenlast zijn onbetaalde telecomfacturen de derde meest voorkomende soort schulden bij Vlaamse gezinnen. Nog meer mensen slagen er niet in om hun nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit, water) en hun facturen in de gezondheidszorg te betalen.

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
121 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Hom

  Eindelijk en niet meer dan logisch. Wat je gebruikt of koopt, dien je te betalen, punt. Sommige mensen moeten tegen zichzelf worden beschermd en stapelen de onbetaalde rekeningen op.

 • herman cohen

  Waar moeit de politiek zich mee? dat ze treinen trams en bussen laten rijden, dat ze belastingen voor "gewone" mensen echt verlagen, dat ze belastingen voor bedrijven echt verhogen, dat er voldoende scholen zijn, dat er werkbaar werk is, dat taksen op vanalles stoppen. Begin daarmee CD8V

 • Johan Vanderbeke

  Dat men eens ophoudt met elk jaar de prijzen te verhogen.Maak alles goedkoper. Dat men eens ophoudt met de regelgeving in alles en nog wat.Dit maakt alles veel duurder.We worden kapot gereglementeerd en kapot gekontroleerd.

 • etienne bies

  Tenslotte zijn de schulden de fout van onze "verplichte" consumptiemaatschappij. Zoals Degrelle zei " la société de consommation pourrit l'humanité au lieu de l'agrandir"

 • Gino Denil

  En als iemand lid of voorstander is van de verkeerde politieke partij rommel je wat met de administratie van zijn facturen en krijgt hij geen leningen meer.