Grote producenten genoemd in olijfolieschandaal in Italië

De olijvenpluk in Italië.
AP De olijvenpluk in Italië.
In Italië heeft het parket van Turijn een onderzoek geopend naar een grootschalige fraudezaak bij 7 producenten van olijfolie. De bedrijven, waaronder zouden gewone olijfolie van minder goede kwaliteit verkopen als de duurdere, kwaliteitsvolle variant extra vergine (of 'vierge') olijfolie.

De bal ging aan het rollen toen een gespecialiseerd magazine een analyse uitvoerde bij 20 merken extra vergine olijfolie. Uit het onderzoek bleek dat 9 van de onderzochte merken niet aan de criteria voldeden. Zij verkochten gewone olijfolie als extra vergine. De autoriteiten in Turijn hebben de analyses onderzocht en bevestigd dat 7 merken niet voldoen.

Volgens Nederlandse media zou in Nederland een andere inhoud in de olijfolieflesjes van Bertolli en Primadonna kunnen zitten dan op de labels wordt vermeld. Lidl zegt aan AD.nl te weten wat er speelt en de kwestie uit te zoeken. Het bedrijf heeft hiervoor Lidl Italië benaderd. Lidl België laat weten dat in ons land geen 'extra vergine'-olijfolie uit Italië wordt verkocht. "Onze extra vergine-variant is afkomstig van een Spaanse leverancier", zegt woordvoerder Pieterjan Rynwalt.  Grupo SOS, het moederbedrijf van het merk Bertolli, kan nog niets tegen de pers zeggen over het Italiaanse olijfolieschandaal.

De Italiaanse minister van Landbouw, Maurizio Martina, benadrukt wel dat de controles de voorbije maanden verscherpt zijn. "Het is belangrijk dat alles aan het licht komt en dat de consumenten ten volle beschermd worden, maar ook de duizenden eerlijke producenten van olijfolie", aldus Martina.

Zuiverheid

De International Olive Council (IOC) heeft de verschillende categorieën olijfolie vastgesteld. Het verschil tussen gewone olijfolie en de extra vergine variant zit hem in de persing van de pasta die wordt gemaakt van de olijven. Het gaat over de zuiverheid van de olijfolie.

Extra virgine moet zonder hitte en chemische toevoeging mechanisch worden geperst. In de olie mag niet meer dan 0,8 procent aan vrije zuren zitten. De extra virgine olijfolie wordt gehaald uit de eerste en koude pers.

De merken die onder vuur liggen.
IlFattaccio De merken die onder vuur liggen.