Groothandelsprijzen elektriciteit dalen sterk: hoe haalt u er voordeel uit?

Shutterstock
De koers van de Belgische elektriciteitsgroothandelsbeurs op korte termijn is de afgelopen maanden fors gedaald. Kunt u daar als consument op inspelen?

Elektriciteitsproducenten kunnen hun elektriciteit op verschillende manieren verkopen. Ze doen dat via de lange of korte termijn groothandelsbeurzen of via rechtstreekse contracten met grote consumenten. Via Belpex, de groothandelsbeurs op korte termijn, geven producenten aan hoeveel elektriciteit ze willen verkopen gedurende elk uur van de volgende dag, en aan welke prijs ze dat willen doen. Daarnaast is er ook een zogenaamde ‘intraday markt’, ook markt van de leveringsdag genoemd. Hier onderhandelt men over de elektriciteit tot vijf minuten vóór de fysieke levering.

TipVergelijk hier zelf de goedkoopste energieprijzen en bespaar tot honderden euro’s.

Meer dan gehalveerd

Waar de elektriciteitsprijs op de kortetermijnmarkt in november 2018 nog gemiddeld 77,75 euro/MWh (MegaWattuur) bedroeg, klokte die in april 2019 af op 37,91 euro/MWh. Ter vergelijking: de elektriciteitsprijs op de kortetermijnmarkt lag in 2018 gemiddeld op 55,3 euro/MWh, wat een stijging was van ongeveer 10,7 euro/MWh ten opzichte van 2017.

Lees ookVREG niet akkoord met compensatieregeling digitale meter

Opmerkelijk verschil

Die evolutie komt ook duidelijk tot uiting als u zelf online aan het vergelijken gaatOp 19 november signaleerde onze vergelijkingstool als goedkoopste formule voor een Antwerps gezin met een gemiddeld stroomverbruik (3.500 kWh/jaar) een variabel jaartarief van 950,01 euro. Het goedkoopste vaste tarief bedroeg toen 978,66 euro per jaar. Volgens dezelfde berekeningen bent u vandaag respectievelijk meer dan 120 euro en 38 euro voordeliger af.

Voorbeeld van een online vergelijking op mijnenergie.be
mijnenergie.be Voorbeeld van een online vergelijking op mijnenergie.be

Verschillende oorzaken

Het spel van vraag en aanbod speelt een belangrijke rol in dat verhaal. In aanloop naar de winter neemt het energieverbruik toe, wat de vraag en de prijzen doet stijgen. Al moeten we dan direct met twee woorden spreken, aangezien elektriciteit op de kortetermijnmarkt vorig jaar meer kostte in september dan in december. Onder meer de berichtgeving over de energievoorraad en het politieke klimaat op wereldniveau kunnen de verhoudingen serieus overhoop gooien. U moet er ook rekening mee houden dat de feitelijke elektriciteitsprijs de factuur slechts in beperkte mate beïnvloedt. Aan de taksen en heffingen kunt u zelf niks veranderen.

Variabel aantrekkelijker?

Dat het verschil tussen de variabele en vaste prijzen nu een stuk hoger ligt, zou de weg naar speculatie kunnen openen. Aangezien een overstaptermijn van slechts één maand geldt, lijkt het bijvoorbeeld interessant om meteen over te stappen op een goedkoper variabel tarief en dat in de koudere wintermaanden terug in te ruilen voor een vaste tariefformule. Maar, in realiteit is dat toch niet altijd de beste keuze. De meeste energieleveranciers afficheren een mooie welkomstkorting wanneer u bij hen een nieuw contract tekent. Die kennen ze meestal gespreid over (een deel van) de contractduur toe. Wie al na een drietal maanden weer overstapt, verliest dan vaak dat voordeel. Bovendien is de impact van de energiefactuur een stuk kleiner in de zomer, want dan verbruikt u minder. Dat roomt het mogelijke voordeel voor een groot stuk af.

U houdt dus beter een langere horizon voor ogen. Verwacht u dat de energieprijzen op jaarbasis zullen dalen? Dan vormt een variabel energietarief een interessante piste. Wie inschat dat de prijzen stijgen, kiest beter voor de zekerheid van een vast energietarief.

Zo bespaart u wel

De energiemarkt en de tarieven van de leveranciers evolueren voortdurend. De aanbieder die een jaar geleden nog de goedkoopste was, blijkt dat nu vaak al lang niet meer. Daarom doet u er goed aan regelmatig na te gaan of u bij een andere leverancier niet (veel) goedkoper af bent, want niet zelden bedraagt het verschil op jaarbasis meer dan honderd euro. De extra welkomstkortingen diepen dat voordeel nog uit.

TipVergelijk hier uw huidige contract met het marktaanbod.

Lees ook:

Verminder uw energiekosten op zonnige dagen

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Zo vergelijkt u best

Bieden provinciale groepsaankopen voor energie de beste tarieven?

Bronmijnenergie.be
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Boomer

  Je kan zowat alles kopen over de open grenzen heen binnen de EU. Zelfs batterijen en water in flessen. Maar... kraantjeswater en elektriciteit no way ! Dan zijn de grenzen opeens potdicht. Wil je de vreemdelingen buiten houden dan mogen de binnengrenzen weer niet dicht. Gaan tanken in het buitenland kan dan weer wel. Wie begrijpt de EU nog ?

 • Roger Verbrugge

  Het "product" elektriciteit is verre van doorslaggevend op de factuur. Het zijn de netwerkbeheerders en de overheid die stroom duur maken. Gaselwest is maar eventjes 30% duurder dan het Vlaams gemiddelde. Ja, met toestemming van de VREG. Van die organisatie moeten we als verbruiker niets verwachten.

 • Johan Apatride

  Elektriciteit is bij de leveranciers niet duur, het zijn de plakkende vingertjes van de tussenpersonen en de staat die de rekening verviervoudigen.

 • dirk gommaerts

  Ik ben een zeer kleine verbruiker. Zwaarste toestel dat ik bezig is een koffiezet van 1000W. Het verschil op jaarbasis tussen de leveranciers is ongeveer 10 euro. Voor 1 euro per maand ga ik geen gokje wagen met een variabel contract. Beter dan de btw schaffen ze voor mij de vaste kosten af, want zo betaalt een kleine verbruiker meer per kW dan een grote.(bijdrage energiefonds 28,36/jr)

 • Leonarda Van Opbroecke

  De prijs van electricitei zelf is peanuts op je factuur ten opzichte van al de kosten, bijdrages en btw die er worden aangerekend. Als is het 0,00 ect de kwh, het eindtotaal blijft zeer hoog. Het enige wat ook afhankelijk is van leverancier is het vast recht/ meterhuur. Maar hoe lager de kwh prijs hoe hoger het vast recht is. Dus individueel zelf je rekening maken.