Groene taxshift op komst: stookolie en gas duurder, stroom goedkoper

Photo News
Ons land moet werk maken van een groene taxshift. Daar raken de vier energieministers het stilaan over eens. Om de omslag naar hernieuwbare energie te versnellen, zullen de lasten op elektriciteit dalen en die op gas en stookolie stijgen.

Het langverwachte energiepact waarover de federale en regionale overheden nu al 3 jaar onderhandelen, komt eindelijk in zicht. Tegen eind dit jaar zullen we weten hoe België, Vlaanderen, Brussel en Wallonië denken de energiedoelstellingen van 2030 te halen en of er nog een plaats is voor kernenergie in dit land. Wat zeker in het pact komt, is de intentie om de komende jaren een groene taxshift door te voeren, verklapt Vlaams minsiter Bart Tommelein (Open Vld) tijdens een energiemissie in Litouwen. Het opzet is om de belastingdruk geleidelijk aan te verschuiven van (groene) elektriciteit naar fossiele brandstoffen als aardgas en stookolie. 

"In ons land is jaren geleden de keuze gemaakt om allerlei heffingen en kosten voor de premies, openbare dienstverplichtingen en regulator in de elektriciteitsfactuur te steken en niet in de gasfactuur", vertelt Tommelein. "Met als gevolg gehad dat elektriciteit vandaag duur is en gas spotgoedkoop. En dat staat de omslag naar groene stroom in de weg. Warmtepompen bijvoorbeeld vormen een uitstekende technologie voor de verwarming van gezinswoningen, maar ze komen niet van de grond vanwege het grote prijsverschil tussen elektriciteit en gas." 

De taxshift zal uitgespreid worden over meerdere jaren. “We moeten de mensen tijd geven om zich voor te bereiden. We willen niemand voor voldongen feiten stellen”, aldus de minister. 

Hoe wil Tommelein de tax shift gaan aanpakken? Lees het volledige verhaal in HLN+. Nog geen abonnee? Proef nu vier weken gratis!
511 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  Een taxshift voor energie,betekent dat dan dat deze die nu niets betalen wel gaan moeten betalen?

 • Danny Van de Perre

  Tijd geven? Ik heb mijn warmte pomp al 18 jaar, toen 170€/ maand. Nu heb ik ook zonnepanelen moeten aanschaffen, zonneboiler... Mijn verbruik is gedaald van 23000 naar 5300 kWh (+9700 opbrengst panelen) en betaal nu 205€... Waar wachten jullie nog op.

 • Lodewijk Placklé

  We wachten op de volgende verkiezingen . Er gaan er verschieten

 • Luc Dhoore

  denken de goedbetaalde dames en heren v/d regeringen, dat de hun burgers werkelijk ZO dom zijn toch ?? De afrekening volgt !!

 • Fons Billen

  als het kind maar een naam heeft , geld moeten ze hebben op welke wijze speelt geen rol !