Groen vraagt nieuwe tariefstructuur stroomverbruik aan armoedetoets te onderwerpen

Beeld ter illustratie. Vanaf 2022 zullen de netkosten berekend worden op basis van het piekverbruik. Het wordt dan interessanter om het stroomverbruik te spreiden, maar mensen die plots veel stroom verbruiken zullen meer betalen.
Shutterstock Beeld ter illustratie. Vanaf 2022 zullen de netkosten berekend worden op basis van het piekverbruik. Het wordt dan interessanter om het stroomverbruik te spreiden, maar mensen die plots veel stroom verbruiken zullen meer betalen.
De Vlaamse oppositiepartij Groen waarschuwt voor ongewenste effecten van de invoering van het capaciteitstarief, waarbij vanaf 2022 de zuivere netkosten van het stroomverbruik berekend zullen worden op basis van het piekverbruik. Volgens de Vlaamse energieregulator Vreg zal het financieel interessanter worden om het stroomverbruik te spreiden, maar Groen waarschuwt dat een grote groep mensen niet die keuze heeft.

De nieuwe tariefmethodologie lag al langer op tafel, maar is na een uitgebreid proces van besprekingen en openbare consultaties met alle betrokken partijen definitief goedgekeurd, deelde de Vreg vrijdag mee. Groen erkent dat door de nieuwe tariefstructuur mensen die plots veel stroom verbruiken meer zullen betalen, en dat mensen die hun verbruik spreiden minder zullen betalen. Maar niet iedereen heeft die keuze, luidt het.

Zo zijn er mensen, vooral huurders, die nu een beroep doen op elektrische accumulatieverwarming en daarbij van een gunstig nachttarief genieten. "In het nieuwe systeem zou dat verdwijnen en gaan die burgers, wanneer ze verwarmen, met veel hogere tarieven te maken krijgen", zegt Vlaams parlementslid Johan Danen. "Dit voelt bijzonder onrechtvaardig aan, omdat deze groep elektriciteitsgebruikers geen andere keuze heeft.” Tegelijk hebben sociaal kwetsbare mensen niet de optie om 'slimme' elektrische toestellen aan te kopen. "Zij beschikken vaak over oudere, energieslurpende huishoudtoestellen, omdat die bij aankoop het goedkoopst zijn en vervanging niet aan de orde is", zegt Danen.

Meer algemeen dreigen kleine gebruikers meer voor hun stroomverbruik te gaan betalen dan vandaag het geval is. "Dat voelt zeer onrechtvaardig aan", zegt Danen. Hij vreest ook dat de leesbaarheid van de factuur nog ingewikkelder wordt, waardoor alleen de best geïnformeerden de totale kostprijs van hun energieverbruik zullen kunnen inschatten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook: Prijzen voor gas en elektriciteit spectaculair gedaald: veranderen van leverancier kan u honderden euro’s opleveren
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin De Meyer

  De wagen en energievoorziening zijn dé grote melkkoeien voor de politieke partijen. En de leveranciers van het.

 • Koen Van Crombruggen

  Een rijke kan zich daar ook niet aan aanpassen, zeker niet als je overdag moet werken, hoe kan je dan je verbruik spreiden? Een thuiszitter kan dat juist wel.

 • Gino Denil

  Altijd dezelfde uitvuchten bij sommige asocialen liberale of conservatieve denkers. Het is de armen hun eigen schuld. Ze verbrassen hun geld aan sigaretten of een huisdier en durven zelfs al eens een boekje kopen om iets te lezen. Nu nog vallen over die led TV die hen omgerekend na de levensduur 2 € per maand kost.

 • André Christiaens

  Er zijn veel mensen die armoede hebben, maar ze roken wel sigaretten kopen boekjes en hebben 1 of 2 honden in huis.Daar kan je elke maand minstens 100 euro met uitsparen en kan je iets nuttiger voor kopen.

 • John Rogers

  de facturen zullen nog stijgen in prijs ze zijn al gestegen de arme mensen kunnen dit niet meer betalen alleen de leveransier van eleckriciteit die zullen nog rijker worden ik dacht dat de energie prijzen juist gedaald waren en dat de consument minder moest betalen ik merk er niks van