Ga naar de mobiele website
^ Top

Grijze garnaal fors duurder

De prijs van grijze garnalen is dit jaar een pak gestegen. In het tweede kwartaal was er sprake van een prijsstijging van 16 procent tegenover een jaar eerder, zo blijkt uit het recentste verslag van het Prijzenobservatorium. De hoge prijzen zijn mede het gevolg van de hoge prijzen in Nederland.

"Nadat de consumptieprijzen voor grijze garnalen sinds begin 2009 nagenoeg stabiel bleven, ging ze de afgelopen maanden fors naar omhoog", zegt het Prijzenobservatorium. Het gaat om een stijging van 12,1 procent tussen het eerste kwartaal en het tweede kwartaal 2012. Op jaarbasis kosten garnalen dus 16 procent meer. Ter vergelijking: de brede categorie vis werd gemiddeld 3,4 procent duurder, alle niet-bewerkte levensmiddelen samen 3 procent.

Vraag en aanbod
Voor die stijging moet zeker ook naar Nederland gekeken worden, waar de prijzen fors gestegen zijn. "De meeste handelaars kopen in Nederland", zegt Willy Versluys van de Oostendse Vismijn. En de garnalen in de supermarkt komen ook vaak van bij de Noorderburen. Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek werd in de vismijnen in juni gemiddeld 5.308 euro per ton betaald. Een jaar eerder was dat maar 2.760 euro. Enkel in 2008 lag de prijs hoger met 6.200 euro per ton.

Momenteel zakt de prijs weer iets, volgens Pim Visser van de Nederlandse Federatie van Visserijverenigingen. "Hoe het precies komt dat de prijs nu zo hoog is, weten we niet. Het is een kwestie van vraag en aanbod." En de afgelopen tijden is er veel vraag bij de handelaars, klinkt het. Ook is de huidige prijs een correctie van de te lage prijzen voordien. Hij wijst er wel op dat de supermarktprijzen niet in dezelfde mate stijgen.

Goedkoper
De prijs van de garnaal in Oostende is momenteel wel iets aan het dalen, zegt Willy Versluys. En dat hoewel sommige kustvissers overgeschakeld zijn op vis, bijvoorbeeld tong, omdat er weinig garnaal te vangen is. De Oostendse garnaal gaat merendeels naar plaatselijke handelaars. Een deel wordt opgekocht door Nederlandse bedrijven. "De garnaal is op dit moment goedkoper dan in Nederland", aldus Versluys. De winkelprijs in Oostende schommelt rond de 12 euro voor een kilo gepelde garnalen.

De Nederlandse garnaalvissers varen in tegenstelling tot hun Belgische collega's meerdere dagen uit (2,5 dagen), en de garnalen worden aan land behandeld zodat ze langer goed blijven. Ook worden bijna alle Nederlandse garnalen in Marokko gepeld, voegt Versluys toe.

Meer over


Meld een bug